С платено капаро, но без имот, в който да живеят. През последните три години в тази ситуация са попаднали не малко хора, като общото между тях е, че са били излъгани от един и същ човек.

След като харесват имот за купуване или наемане, въпросният брокер взима от тях депозит между 1000 и 2000 лева, а после изчезва. ВЪпреки подадените сигнали, срещу мъжа няма повдигнато обвинение и той продължава да “работи” необезпокоявано.

Края на месец февруари, София. Когато работата му налага да се задържи в столицата за по-дълго време, ще го наречем Никола, решава да потърси жилище под наем. “Намерих различни Facebook групи с брокери.

Хванаха мъж, представял се за директор на Агенция „Митници“ и събирал пари за деца

Написах пост, че търся апартамент под наем, описах районите, финансовите изисквания, параметрите на апартамента”, разказва мъжът.  Така той се свързва с различни агенции, прави няколко огледа, но остава недоволен. Когато получава обаждане от брокер.

“С мен се свърза Йоан Алексов. Срещнахме се още няколко пъти. Той беше изключително търпелив, изключително професионално се държеше за разликата от другите брокери, които срещнах допреди това. Успях да намеря жилището с него или поне мислех, че успях”, казва още Никола. 

Споразумяват се за гаранционен депозит в размер на 1200 лева. По молба на брокера, Никола ги изплаща на ръка. На него, а не на собственичката на апартамента, с която също се среща. Получава приемно-предавателен протокол, а няколко дни по-късно трябва и да се нанесе.

"Въпросната неделя, събирайки целия си багаж, идвам в София и Йоан ми казва, че жената не може да отвори апартамента и да ми предаде ключовете, защото пътува.  Цялата ситуация ми беше съмнителна”, споделя още измаменият мъж.

Затова той се свързва със собственичката на апартамента, но тя е също толкова учуведена, колкото и той, и му казва, че го е очаквала в неделя, но той не е отишъл. Тогава Никола разбира, че е измамен, а собственичката на апартамента – използвана. Иска парите си обратно, но половин година по-късно единственото, което получава са оправдания. 

Година по-рано на същия брокер попада и друг потърпевш, който също предпочита да не показва лицето си. Със съпругата му харесват апартамент за покупка, който брокерът им предлага.

Плащат стоп капаро в размер на 2000 лева и получават бланка попълнена на ръка. Срещата е в заведение, защото по време на поредната COVID вълна моловете не работят, а офиса му - обяснява брокерът, се намира в мол. след няколко неуспешни опити за повторна среща, семейството се усъмнява.

А по-късно разбира, че апартаментът вече е продаден. Парите си обаче, не получават. И подават жалба в прокуратурата. Екип на NOVA направи опит да го открие, но безуспешно. 

След запитване, от Софийска районна прокуратура обясниха, че сигналите за измама срещу въпросното лице са във фаза на разследване. Образуваните досъдебни производства на този етап са поне 5, като все още се провеждат разпити и се извършват графологични експертизи на предадените им, попълнени от него, бланки.

Засега обаче, повдигнато обвинение срещу брокера, все още няма.
nova.bg