/ МОСВ
Откриха 250 изхвърлени варела с химикали в няколко столични района, съобщиха от МОСВ.

Прокуратурата разследва замърсяване на водите на река Бели Лом

Във връзка с постъпили сигнали за нерегламентирано изхвърлени варели в районите - "Искър", "Панчарево" и "Кремиковци", експерти на РИОСВ-София съвместно със служители на 08 Районно управление СДВР, Столична община, Столичен инспекторат, Столична дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и представители на районните администрации извършиха проверки на място.

При посещенията е констатирано наличието на изхвърлени варели, някои от които с нарушена цялост и неясно съдържание в различни имоти. Част от варелите са с етикети, сигнализиращи за химични вещества, опасни за човека и околната среда.

МОСВ

Някои от тях са с нарушен етикет, в нечетливо състояние или изобщо липсва такъв. С цел установяване  на съдържанието на варелите, както и съответствието с поставените на част от тях етикети, от Столичната дирекция на вътрешните  работи са взети проби за анализ.

В рамките на проверката, разположени на четири различни места в район "Искър", са открити 125 варела с химикали. В район ,,Панчарево” са установени 42 варела в два имота, а в район "Кремиковци" - 83 нерегламентирано изхвърлени варела.

Собственик на строителна фирма в София е задържан, съобщиха за БТА от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). По първоначални данни става дума за силно миришещи и опасни течности.

Работата по случая е започнала преди около десет дни, когато в полицията постъпил сигнал за голямо количество варели с неясно съдържание, оставени край с. Бусманци. Разследването установило, че отпадъците са изхвърлени от 63-годишен собственик на строителна фирма.

В същото време на площадка в промишлена зона край гара Яна, е намерено друго голямо количество варели, подобни на откритите в землището на Бусманци.

От Столичната община обясниха, че друга част от варелите са закарани в района на Кривина и кв. "Димитър Миленков". Правени са опити дори да бъдат запалени. Смята се, че във варелите има смола, маркировъчни бои, крабит и обработени масла.

От РИОСВ са дадени предписания на районните администрации, с конкретен срок на изпълнение, да се предприемат мерки по обезопасяване и почистване на засегнатите места. Замърсените терени са оградени с обезопасителни ленти.

Задържаха мъж, замърсил почвата и въздуха с опасни отпадъци в Софийско

В резултат на дадените предписания, е предприето извозване на 95 от варелите на площадка, отговаряща на изискванията за съхранение. Продължава премахването на останалите варели, на местата, където са установени разливи ще бъдат взети почвени проби от служители на Изпълнителната агенция по околна среда.

РИОСВ ще извърши последващ контрол. В случай, че при проверките е констатирано неизпълнение на дадените предписания, на районните администрации ще бъдат наложени санкции.

Продължават действията за установяване на фактите и обстоятелствата, свързани с изхвърлените варели.