Индустриални зони стават пространства за изкуство
Индустриални зони стават пространства за изкуство / снимка: БГНЕС, архив
Индустриални зони стават пространства за изкуство
72238
Индустриални зони стават пространства за изкуство
  • Индустриални зони стават пространства за изкуство

От 9 май до 8 юни няколко софийски индустриални зони ще се превърнат в пространства за изкуство. Идеята, която се реализира за първи път в столицата, е на фондация „София диша".

Според програмния директор на фондацията Кристина Спасовска изложби, инсталации, прожекции, фотографски конкурси, дискусии, концерти, неделни био базари, ревюта ще представят идеята за превръщането на западащи райони на града в алтернативен градски център за творческа работа и културни събития. „Зона култура Fest" ще изследва възможността за тази трансформация по примера на известни по света индустриални райони, превърнати в зони за изкуства, в градове като Берлин, Ню Йорк, Пекин, Абу Даби.

В рамките на един месец - от 9 май до 8 юни „Зона култура Fest" ще преобрази научно-производствена зона „Хаджи Димитър", а конкретните локации там са Хладилният завод, Фабриката за градско изкуство и Undargara (в подлеза на Централна гара).

Програмният директор на „София диша" Кристина Спасовска представи част от имената, които ще представят творбите си: „Златин Орлов, Нора Ампова, Калия Калчева. Няма да пропуснем и кино изкуството. Решихме да направим кино под звездите. За целта ще използваме озелененото вътрешно пространство на Хладилния завод, защото наистина е много приятно човек да дойде с едно одеало и да се чувства добре на открито, на спокойствие".

Малина Едрева от Столичния общински съвет заяви, че вместо местата, изгубили своя живот с годините да бъдат разрушени, по-добре е те да се превърнат в зони за изкуство: „Нашето виждане е за обновяването на този тип изоставени места в града, вдъхването на нов живот и то през културните политики".

Събитието е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г.