/ БГНЕС
Имало много сигнали за насилие над деца, но не публикували всички
96231
Имало много сигнали за насилие над деца, но не публикували всички
  • Имало много сигнали за насилие над деца, но не публикували всички
Родители да участват в занятията на децата в детски градини и училища. Това е едно от основните искания на протестиращите срещу насилието над деца от страна на преподаватели и педагози. Сред исканията е и видеонаблюдение в дворовете, коридорите и стаите, в които се провеждат занятия.
 
Мария Маринова, която е член на Инициативния комитет за подобряване на образователната система, коментира, че са получавани много сигнали и видеозаписи за насилие в детски градини и училища, които не са били публикувани по молба на родителите. Тя допълни, че за една година няма никакъв резултат от исканията им, а отговорът на Столична община е, че образователната система е достатъчно добре структурирана и сега.

Монтират паник бутони в детска градина след нападение на родител
 
След по-малко от година родители отново излязоха на протест срещу насилието над деца от страна на преподаватели и педагози. Според тях има много възможности образователната система и условията на работа на преподаватели и педагози да бъдат подобрени. Мария Маринова, която е член на Инициативния комитет за подобряване на образователната система, коментира, че едно от основните им искания е родителите да бъдат включени в някои от занятията на децата в детски градини и училища.
 
"Да се изработи адаптационен модел, по който децата плавно да бъдат социализирани в ясли, детски градини, а защо не и училища, все пак там също има деца, които никога не са били в институция, тоест за първи път се сблъскват с това, и редно за тях също да има изработен модел. Този модел следва да бъде с участието на родителите. Да се изработи много сериозен инструктаж, трябва да има много строги правила, за да знаят родителите какво могат и какво нямат право да правят, докато са в съответното заведение", препоръчва Маринова.

Питат с анкета родителите в Дупница, искат ли камери в детските градини

протест детски градини
БГНЕС

Тя обясни, че лошите условия, в които работят преподавателите, са една от основните причини за проявата им на агресия. Според нея те нямат мотивация да работят и да извършват служебните си задължения. Маринова допълни, че видеонаблюдението в детските градини и училищата няма да решат проблема с насилието. Според нея камерите могат да следят за това с какво се занимават децата и дали групите са по-големи от допустимото.
 
"Те нямат нито творчески отпуск, нито имат право да се пенсионират, без да бъдат ощетени от което. Задължително трябва да се погрижим за персонала. Не можем да продължаваме да искаме те да работят с 30 деца, да работят толкова много часове и нито заплащането им да е адекватно на усилията, нито пък да бъдат признати за труда си изобщо. Колкото и камери да им сложим, няма да подобрим процеса", смята Мария Маринова.
 
Тя коментира, че в отговор на исканията им от Столична община са заявили, че образователната системата, която съществува в момента е най-доброто, на което всички са способни. Маринова обясни, че са получавани много сигнали за насилие в детски градини и училища, които не са публикувани, по молба на родителите.
 
БГНЕС