За пореден път в София няма да има увеличение на данъка за смет, обявиха от общината при представянето на план-сметката на СО.

Данъкът остава 1,6 промила от данъчната оценка на имота за граждани и 10 промила за бизнеса.

Кюстендилци гласуват дали да се вдигнат местните данъци и такси

„Г-жа Фандъкова държи на това разделното събиране на боклука все повече да се увеличава. Възложихме анализи на цяла София да видим дали контейнерите са достатъчно. Искаме пълен анализ, за да видим дали всички граждани имат достъп до тези контейнери“, обяви Десислава Билева, зам.-кмет на София по екологията.

От общината обявиха още, че план-сметката за 2022 е увеличена със 17,3 млн. лева и общо е 237 млн. лв. Голяма част от допълнителните средства ще се използват за поддържането на чистотата на столицата.

"Тази година новото е, че акцентът е върху увеличаването кратността на миенето от 5 пъти годишно на 7 пъти годишно на вътрешнокварталните улици. Също така, кратността на миенето на градския транспорт е от 5 на 6 пъти. Т.е. имаме над 38% увеличение на миенето", каза още зам.-кметът.

Повече пари ще бъдат дадени на отделните общини за поддръжка на междублоковите пространства и зелените площи.

Също така Столична община обяви, че започва изграждането на фотоволтаична система в завода за преработка на отпадъци на София, тъй като предприятието е един от най-големите консуматори на електрическа енергия и разходът за града е огромен. Така се очаква да се спестят пари на столичани в дългосрочен план.

Къде отиват есенните листа на София (СНИМКИ)

Има увеличение и на средствата, които ще бъдат отпуснати за зимно почистване на софийските улици и булеварди - те вече са 27.8 млн. лева.