/ Столична община
Листата, чиито багри рисуват есенния пейзаж на града в жълти, кафяви, червени тонове, са една от ценните суровини за обогатяване на почвата и подхранване на растенията.

Столична община

Техният път преминава от дърветата до земята и обратно в цветните градини на града, съобщиха от Столична община.

Строителни бригади в София извършват ремонти на пътищата за зимата

Всеки ден през есента хиляди листа от площади, улици, булеварди и тротоари се събират от почистващите екипи, механизирано или ръчно, транспортират се и отвеждат към инсталацията на общината за преработка на зелени отпадъци на столицата в „Хан Богров“.

Столична община


Събират се и листа то тревните площи с цел да се запази по-дълго зеленината на тревата. Част от тях се оставят за обогатяване на почвата. 

330 снегорина са в готовност за зимното почистване на София

В инсталацията за зелени отпадъци от листата се произвежда компост, който Столична община използва за обогатяване на цветята и дърветата в софийските паркове и градини. 

Столична община

За миналата година в завода за зелени отпадъци на София са преработени над 13 500 тона зелени отпадъци от тях над 2 хил. тона са листа. Полученият компост е 11 287 тона за годината. 

Тази есен от 1 септември да края на октомври са постъпили над 300 тона листа, от които отново ще се произведе компост за цветята на София.