Фандъкова: Естакада на столичните булеварди „България и „ Акад. Иван Гешов няма да има
Фандъкова: Естакада на столичните булеварди „България и „ Акад. Иван Гешов няма да има / БГНЕС, архив
Фандъкова: Естакада на столичните булеварди „България" и „ Акад. Иван Гешов" няма да има
91896
Фандъкова: Естакада на столичните булеварди „България" и „ Акад. Иван Гешов" няма да има
  • Фандъкова: Естакада на столичните булеварди „България" и „ Акад. Иван Гешов" няма да има

Въпреки дългогодишните обещания - естакада на столичните булеварди „България" и „ Акад. Иван Гешов" няма да има. Това стана ясно от думите на кмета на София Йорданка Фандъкова, която обясни, че проектът е замразен. Оказва се, че е невъзможно да се съчетаят изграждането на кръстовище на две нива и строителството на третия лъч от софийското метро в същия участък , допълни кметът. А парите, които в продължение на няколко години се отделяха за естакадата, ще бъдат пренасочени към друг проект.

Строежът на естакада на едно от най-натоварените кръстовища започва до края на годината

От няколко години столичани очакват висящото кръстовище на две нива по булеравдите „Акад. Иван Гешов" и „България". След дълги отчуждителни процедури, строителството щеше да започне в края на 2015-а година. А точно преди година кметът на София Йорданка Фандъкова беше на мнение, че проектът е жизнено необходим.

"Доста време мина заради обжалванията. Хората го забравиха. Опашките са огромни, може би това е най-натовареното кръстовище. Последно ще се огледа проекта, ще се изкоментира и аз лично смятам, че трябва да започне. Още повече, че там предстои до края на годината да започне строителството на метростанцията", заяви Фандъкова.

Година по-късно равносметката е - естакада няма, а дългочаканият проект остава замразен...за неопределено време.

Затвориха половината от бул. "България" за две години

"Направихме опит да съчетаем строителството на кръстовището със строителството на метростанцията, което се оказа блокиране на бул.България. През 2018г. е председателството на ЕС и няма как да затворим бул.България, така че за момента се отлага за неопределено време".

Фандъкова обясни, че парите за кръстовището на две нива ще бъдат пренасочени.

"Те са част от средствата от Европейска инвестиционна банка по първия заем за изграждането на кръстовищата. Банката има разбирането, дава съгласие и се уточнява в коя точно част ще бъдат пренасочени".

От началото на годината се очаква поетапното отпушване на блокадите новата линия на метрото. Възстановява се движението в локалните платна на бул. "Цар Борис III", да се пусне преминаването по бул. "Гоце Делчев", но ул. "Житница" ще остане затворена до края на 2017-а. От януари пък започнат подготовките за строежа на станцията на бул. „Владимир Вазов", където също ще се затварят отделни участъци.