Строежът на естакада на едно от най-натоварените кръстовища започва до края на годината
Строежът на естакада на едно от най-натоварените кръстовища започва до края на годината / снимка: БГНЕС, архив

До края на годината Столична община започва изграждането на естакадата на булевардите "България" и "Акад. Иван Гешов". Това стана ясно от думите на преизбраната за кмет на София Йорданка Фандъкова. Проектът беше предвиден в инвестиционната програма за транспорта през тази година и е на стойност 25 млн. лева, но заради множество жалби за отчуждаването на имота до реализацията така и не се стигаше. До началото на зимата предстои да бъде завършена и програмата за ремонт на 21 мостови съоръжения на територията на града.

Два дни преди за трети път да положи клетва като кмет на столицата Йорданка Фандъкова инспектира текущите ремонти в града. Тя посочи, че вече е разпоредила да бъде направена нова организация на движението по булевардите "България" и "Акад. Иван Гешов", където до края на 2015-а година започва изграждането на кръстовище на две нива.

„Доста време мина заради обжалванията, хората позабравиха. Надявам се да получим подкрепа от тях, защото това е много жизнено необходимо. Опашките са огромни. Това е може би най-натовареното кръстовище. Това, което е предложено в проекта, е безконфликтно кръгово кръстовище на второ ниво и светофар за преминаването на трамвая на първо ниво. Ще се огледа проектът, ще се коментира и мисля, че трябва да започне. Още повече, че там предстои буквално до края на годината да започне строителството на метростанция", каза тя.

От Общината се надяват 8-е текущи ремонти дейности по малки мостови съоръжения да бъдат завършени преди началото на зимата. Рехабилитацията на всички 21 обекта е на стойност 7 млн. лева, стана ясно от думите на Фандъкова. „това са мостчетата по Перлоската река, те бяха в изключително тежко състояние. Все още има няколко моста, които са в тежко състояние, в момента се ремонтират три от мостовете - на ул. „6-ти септември" се прави пълна достъпност на хора с увреждания, има и рампа за велосипеди. Вече е готов мостът срещу ул. „Проф. Михайлов" и преди три дни е започнала работата на мост при ул. „Раковски", каза новоизбраният стар кмет.

Продължава рехабилитацията на локалните платна на бул. „Цариграско шосе" и малките улици в районите - „Лозецен" и „Подуяне".