Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Двойката евроазиатски рисове - Куанта, която е на 2,5 години, родена в зоопарка в Мюнхен и Моргул на 3 години, роден в зоопарка Шьонбрун, Виена, станаха родители на две малки в Софийския зоопарк.

Жена настани ранен рис на седалката до детето си

Двете малки рисчета са родени на 3 май. Те са здрави и вече се катерят по дърветата и си играят около майката във външното заграждение на експозицията с рисове в сектор Хищници.



Достъпът на посетители там засега е ограничен, за да се намали безпокойството за младата майка и малките, но предстои скоро експозицията отново да бъде достъпна, съобщават от зоопарка.

Запознайте се с котката Моника, която осинови бебе рис (ВИДЕО)

Размножаването на тези редки и изключително красиви животни е голям успех за Софийския зоопарк. Евроазиатските рисове са включени в Европейската племенна книга на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите и тяхното размножаване и брой на популацията им в зоопарковете се следи внимателно и се използва за опазването и възстановяването на този застрашен в Европа вид. В Червената книга на България евроазиатския рис е в категория „Критично застрашен вид“.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Софийски зоопарк