На фона на рекордния брой заразени, болници в София вече са изчерпали капацитета си и спират приема на пациенти с коронавирус, научи NOVA. От „Света Анна”, например, не могат да се грижат за  повече заразени.

Оказва се, че от Спешна помощ всеки ден получават по няколко отказа от различни лечебни заведения за прием на пациенти с коронавирус. Причината в масовия случай е, че болниците вече са запълнени. Но тъй като броят им се мени, данните се актуализират по няколко пъти на ден, за да не се стига до ситуация, в която линейка обикаля с пациент от болница на болница. Наша справка пък показа, че на места вече приемат и извън капацитета си.

При капацитет от 35 места, в столичната  „Света Анна” спират приема на пациенти с коронавирус – вече са приели дори повече от капацитета си.

„Имаме 38 пациента и още 2-ма в реанимация. Тоест 40 човека. При положение, че капацитетът е изчерпан, те трябва да бъдат насочени към други лечебни заведения”, казва говорителят на болница „Света Анна” Антон Луков.

Най-често с този казус се сблъскват екипите от Спешна помощ, които казват – работят в синхрон добре с болниците, но се случва да бъдат върнати:
„Принципът е – пациентите се карат в най-близкото лечебно заведение, което има капацитета да окаже помощ за състоянието, в което е. Ако в този момент има запълнени места и няма възможност в това заведение, караме в следващото такова”, обяснява говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.
Днес до обяд от Спешна помощ са се отзовали на 3 сигнала, свързани с коронавирус. И тримата пациенти са приети в болница. В същото време други болници са готови да увеличат приема при нужда.

„Можем да увеличим малко капацитета, ако се наложи и естествено ни бъде разпоредено да го направим това”, казва директорът на 2-ра градска болница д-р Стефан Узунов.

Със същото предложение е и д-р Халил. Последните месеци са го научили от пръв поглед да определя дали болния е за домашно лечение или спешно се нуждае от помощ в болница.

„Когато прогресивно се увеличава задуха и кашлицата, трябва да се търси лекарската помощ”, казва д-р Халил.

Местата за болни от коронавирус са строго регламентирани и одобрени от РЗИ. От инспекцията в София днес ни не ни предоставиха официална информация колко свободни места за пациенти с коронавирус са останали в столицата.