/ БГНЕС, архив
БДЖ организира пътуване с парния локомотив Баба Меца
101510
БДЖ организира пътуване с парния локомотив Баба Меца
  • БДЖ организира пътуване с парния локомотив Баба Меца
Локомотивът Баба Меца ще пътува с шест пътнически вагона между София и Банкя на 18 май, а продажбата на билети започва от днес, каза за Дарик ръководителят на отдел "Продажби и обслужване" в БДЖ Калин Маринов. Ретро пътуването се организира по повод Фестивала на уличните артисти в Банкя и ще превози и 25-те артисти, участващи в него.
 
Атракционният влак ще тръгне на 18 май от гара София в 9.00 ч., а обратно от Банкя ще потегли в 14.30 ч. Безплатно ще пътуват деца до 7-години, без да ползват седящо място. Възрастта им се потвърждава с удостоверение за раждане или копие от него при купуването на билети. От БДЖ напомнят, че деца до 10 години трябва да имат придружител.

Парният локомотив е произведен в Полша през 1931 г., разказа Калин Маринов. Като огняр в депо София на този локомотив е работил и поетът Никола Вапцаров.
 

Баба Меца се задвижва с пара и въпреки прякора и възрастта си не е тромав. Локомотивът ще се движи със скорост, нормална за участъка между София и Банкя, изминавайки разстоянието за малко повече от половин час.