/ БГНЕС
Незабелязано изчезна барелефът на Джон Ленън в центъра на София, а полицията не може да започне да го издирва, защото липсва документация, която да удостовери, че наистина на стената на Нотариата на „Попа” е имало такъв барелеф. До днес въпросът чия е собствеността на барелефа също нямаше отговор, тъй като никой не беше потърсил автора му – Петьо Маринов. Той и Васко Кръпката казаха пред Дарик, че поставянето на паметника на Ленън е било с разрешението на Столична община.

Откраднаха статуята на Аполон Медикус от Централна баня

Заместник-кметът по културата доц. Чобанов обясни, че към момента на поставянето на барелефа специална документация и решение на Столичния общински съвет не са се изисквали. На същото място е планиран и още един отлят лик на Джон Ленън, но според него и двата могат да съжителстват заедно.
 
През 2010 година инициативен комитет поставя барелефът на Джон Ленън на знаково за софийските хипари място. Авторът е Петьо Маринов, а инициативата е и на Васко Кръпката: "Мисля, че я сложихме преди осем години. Там си е неписаната, нелегалната и много трогателна стена на Джон Ленън, която си събирахме през 80-е години. Това беше сграда на Нотариата. И с позволение на Столична община преди осем години сложихме този барелеф, за да е един наш символ. Джон Ленън е световен символ на свободата".

Девет картини на Владимир Димитров-Майстора откраднати в София
 
Още преди празниците и след махането на загражденията от ремонта се установява, че барелефът липсва. По всичко личи, че той е грижливо демонтиран, а не счупен. Оказва се, че нито собствениците на сградата – Антикорупционната комисия, нито строителите на обекта – GP Group, нито районният кмет на "Средец" Мария Ачкова знаят къде е изчезналата плоча. Това отвежда Ачкова до Първо районно: "От Първо районно ни казаха, че за да има сигнал за кражба, трябва да им представим документи относно собствеността на тази плоча, как е сложена, кога, кой е собственикът и кой е авторът, за да може да се регистрира тази кражба".
 
От регионалния музей на София са обяснили на кмета, че те само са регистрирали паметника, но нямат документи. До днес никой не беше потърсил авторът му – Петьо Маринов, който е получил обаждане от Мария Ачкова след първия разговор за Дарик. Не нея казал това, което потвърди и пред медията - че той няма документи за доказване на авторското право, защото паметникът поначало не е бил с търговска цел. Документи, които да послужат пред Първо районно, за да бъде регистриран сигнал и да започне разследване, Столична община не пази. Причината обясни заместник-кметът по културата доц. Чобанов: "Барелефът е сложен през 2010 г. като художествена инсталация. По това време този вид изкуство още не беше в обхвата на регламента на Наредбата за паметниците и именуването. Тоест това беше период, в който художествените елементи се слагаха без специална преписка и решение на Общинския съвет. Той е сложен като художествена инсталация".  

Да си спомним за Джон Ленън (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Той допълни, че по предварителни данни още през втората половина на 2017 година барелефът е липсвал. От същата година в Столична община има инициатива за поставяне на втори, но по-голям такъв от автор, получил ексклузивни права от Йоко Оно. Те обаче не биха си пречили, посочи Чобанов.