/ БТА
Тържествена Света литургия беше отслужена в катедралния митрополитски храм "Св. Неделя" в столицата за празника на българската писменост, просвета и култура, и на славянската книжовност  - 24 май. В деня, в който отдаваме всенародната си почит към великото дело на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий, и който е един от най-светлите български празници, изразяващ желанието на българите за църковна независимост, просвещение и национално въздигане, многобройно духовенство и благочестив народ отправиха заедно молитви към Бога, събрани край мощите на Светите братя Кирил и Методий, които за първи път идват в България. Това съобщиха от Софийската митрополия.

Празничната литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на патриарха. Заедно с него съслужиха архимандрит Вартоломей - игумен на Светогорския манастир Есфигмен, архимандрит Василий - протосингел на Софийската митрополия, архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийската епархия, архимандрит Исаак - архиерейски наместник на Кюстендилската духовна околия, архимандрит Януарий - архиерейски наместник на Годечката духовна околия, архимандрит Никанор - игумен на Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян", йеромонах Теофил от манастира Есфигмен, ставрофорен иконом Михаил Колев - архиерейски наместник на Самоковската духовна околия, ставрофорен иконом Николай Георгиев - председател на църковното настоятелство на митрополитския храм "Св. Неделя", иконом Георги Паликарски - архиерейски наместник на Дупнишката духовна околия, иконом Йоан Чикалов - архиерейски наместник на Годечката духовна околия, храмовото духовенство и десетки предстоятели на софийски храмове.

Празничната служба бе уважена от посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова и от служители на руското посолство у нас, както от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и от други високопоставени лица, отбелязват от Софийската митрополия.

В края на литургията епископ Поликарп, като предаде патриаршеския благослов на Софийския митрополит и български патриарх Неофит, поздрави голямото множество от боголюбив народ и каза:

"Тържествен и празничен е днешният ден. Денят, в който всички ние, с едно сърце и с една уста, почитаме паметта на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Особено тържествен и радостен е денят, защото тук, сред нас, в храма на Св. великомъченица Неделя, се намира мощехранителница, която съхранява частици от мощите на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий. В мощехранителницата има още и частица от Честното дърво, на което беше разпнат нашият Спасител Господ Иисус Христос, както и камъче от Голгота - хълмът, на който смъртоносно пострада Христос".

"Да се поклонят на мощите на Светите равноапостолни Кирил и Методий в храма дойдоха и министър-председателят Кирил Петков с неговия екип. Те бяха посрещнати от викарния епископ Поликарп и от архимандрит Вартоломей, игумен на Светогорския манастир. Премиерът благодари на викария и на отец-игумена за възможността да се благослови от Светите мощи и за това, че те идват у нас точно в този ден, в който целият български народ почита Светите братя, българската азбука и славянската култура", посочват от митрополията.
БТА