Зеленчуци, който не яде...
Зеленчуци, който не яде... / netinfo

Книжка с препоръки за здравословно хранене на деца от 3 до 7 години отпечата Отделът за опазване на общественото здраве в РИОКОЗСливен. Материалите се разпространяват в детските градини и се предоставят на родителите във връзка на Националния план „Храни и хранене”.

Провежда се и “Училище за бъдещи майки”, където се дават съвети и препоръки от лекар специалист за здравословното хранене по време на бременност.

В рамките на седмицата за борба със затлъстяването през месец ноември служителите на отдела са разпространявали и материали за здравословно хранене на ученици от 7 до 19 години. Те са предоставени от Министерството на здравеопазването и Националния център по опазване на общественото здраве.

Брошурата включва 12 препоръки за хранене на децата от тази възраст и примерно дневно меню. Учениците трябва да се хранят предимно с плодове, зеленчуци и зърнени изделия, а бобовите храни, месото и месните изделия да бъдат в ограничени количества. Трябва да се сведе до минимум употребата на мазни, сладки и солени храни.