Изложение
Изложение / областна администрация Сливен
За пореден път Сливен посрещна фермери, научни специалисти и гости от цялата страна, които пристигнаха за най-голямото у нас национално изложение по животновъдство. Тридневният форум се проведе по традиция върху терен от близо 100 дка в района на Сливенските минерални бани. Лентата на форума прерязаха на 28 април земеделският министър Румен Порожанов, кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева, генералният секретар на Европейската асоциация по животновъдни науки д-р Андреа Росати. Гост на събитието бе и зам.областният управител Камен Костов.

Изложение
областна администрация Сливен


В изложението се включиха 36 развъдни организации. Бяха показани над 700 от най-добрите животни, отглеждани в български ферми. Освен традиционните отрасли по овцевъдство, козевъдство и говедовъдство, интересът на публиката привлякоха изложбените сектори с елитни коне, кучета от породата "Българско овчарско куче"и зайци. Производители отвориха щандове за млечна и месна продукция, много вина и различни видове мед. За посетителите бяха предвидени множество атракции: за децата - езда на пони, за възрастните - разходка с файтон, за всички - впечатляващ спектакъл с коне на формация "Багатур". Майстори от Котел демонстрираха на открито местни специалитети: агне на чеверме и каракачанския "кукуреч".

Възможности за продажби на животни имаше и през трите дни на изложението. Новото в тазгодишното, 14-то издание, бе предвиденият аукцион за разплодни животни. Форумът бе съпроводен и от международна научна конференция с участието на специалисти от чужбина.

Камен Костов
областна администрация Сливен



По време на събитието земеделският министър Румен Порожанов обяви, че се засилва контрола върху млечните продукти заради влаганите в тях растителни мазнини. Към министерството ще бъде създадено специализирано звено, което ще е натоварено с контрола. Предстои да бъде наложена забрана за използването на палмово масло в млечните изделия. Забраната няма да се отнася за производството на т.нар.имитиращи продукти. Засилен контрол се предвижда и за други видове продукция. Има данни за това, че вложената суровина не отговаря на произведените количества розово масло и други етерични продукти.

Изложение
областна администрация Сливен

Зам.министърът на земеделието Цветан Димитров съобщи, че министерството прави вложения в сливенската изложбена база заради добрите й условия. Към нея вече има заявен интерес от развъдни асоциации и организации, които са пожелали да провеждат своите форуми на това място.
Гости на изложението бяха сливенските народни представители Галя Захариева, Петър Петров, Кольо Милев, ръководители на държавни структури, много бизнесмени. 
 

Изложение
областна администрация Сливен