Сливен
Сливен / община Сливен
На тържествен концерт в Сливен беше връчена наградата „Аргира Жечкова“. 23-ят носител на наградата е Светла Илчева. Тя е учител от СУ „Константин Константинов“ в Сливен. Активен читалищен деец и общественик.

"Искам да благодаря на всеки един от Вас, който в своето поприще служи на това голямо непреходно дело, българската култура и образоването на младите поколения. Невинаги е лесно, но със сигурност винаги близо до нас българите и е на почит сред нашия народ. Образованието и културата са сред нещата, които са ни съхранили през вековете и са ни позволили да стигнем до тук и да гледаме уверено в бъдещето напред. Пожелавам Ви да сте здрави и попътен вятър във всяко едно Ваше начинание”, каза в приветственото си слово кметът Стефан Радев.

Сливен
община Сливен


"Да съществуваш сигурно е важно, но по-важно е да гориш. Да работиш сигурно е важно, но по-важно е да твориш. Да те обичат сигурно е важно, но по-важно е да обичаш. И само когато наистина гориш и твориш и обичаш, със сигурност си жив”, изрази благодарността си тазгодишният носител на приза Светла Илчева.

И тази година Министерството на образованието и науката връчи почетно отличие „Неофит Рилски” за цялостна високо професионална трудова дейност в системата на народната просвета на учители и педагогически съветници от община Сливен. 

Сливен
община Сливен


Празничната вечер продължи с произведения сред, които бяха арията на "Жулиета” от операта "Ромео и Жулиета”, Су - Чонг от "Страната на усмивките”, "Унгарски танц” №1 от Йоханес Брамс, "Ария на херцога” от операта "Риголето” на Джузепе Верди. Те бяха изпълнени от Станислава Момекова - сопран и тенорът Марк Фаулър, под съпровода на Сливенския симфоничен оркестър с диригент Диан Чобанов.

Сред официалните гости на събитието бяха народният представител Кольо Милев, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, областният управител Чавдар Божурски, зам.-областният управител Димитринка Петкова, зам.-кмета по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, Директорът на РУО-Сливен д-р Бисерка Михалева, културни деятели, директори на училища и учители.

Наградата на Община Сливен на името на Аргира Жечкова се връчва от 1996 г. по традиция в навечерието на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май. Присъжда се на жена-учител и общественик с принос за издигане престижа на учителската професия и доказани високи професионални умения като преподавател и възпитател на младото поколение.