Пожар в нерегламентирано сметище край Стара Загора
Пожар в нерегламентирано сметище край Стара Загора / БГНЕС/ИВАН ЯНЕВ
Във връзка с настъпващия летен сезон и повишения риск от възникване на пожари Община Сливен призовава гражданите за съобразителност. Така могат да се предотвратят големи щети и да се овладее по- бързо пожарна обстановка. Добре е органите на „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и действията на Държавно горско стопанство и Земеделските кооперации по места да бъдат подпомагани при необходимост, подчертават от отдел „Сигурност и управление при кризи“

Горските и полските пожари нанасят сериозни щети, разпространяват се бързо на големи площи, в това число в пресечени местности и труднодостъпни за пожарната техника места. При сухо време изсъхналата растителност и вятърът са факторите, които бързо усложняват пожарната обстановка. Препоръките са да не се пали огън в гората, особено ако духа вятър. Огън може да се пали само на обозначените за това места. Не бива да се хвърлят незагасени фасове или стъклени бутилки, които могат да се превърнат в лупа и да предизвикат пожар.

Внимателни трябва да са и земеделските стопани. Не бива да се пали огън в сухите треви около нивите, защото той лесно може да навлезе в тях и да ги унищожи. Земеделската техника трябва да е изправна и да се направят предпазни бразди, които да ограничат разпространението на огъня. Продължава да е в сила забраната за изгаряне на растителни отпадъци в земеделските земи.

Предпазливи трябва да са и собствениците на вили и имоти в населените места от общината. Паленето на огън в дворовете  да се извършва само при предварително обезопасено огнище. Не се пали огън в близост до стрехите на сгради и под клоните на дървета. Огънят трябва да е под непрекъснато наблюдение.

Важни телефони:
Единен европейски номер за спешни повиквания- 112
Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” - 044 644 336
Оперативен център на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”- 044 633 112
Дежурен Община Сливен- 044 663 066