Въведени са по-строги противоепидемични мерки в област Сливен заради нарасналата заболеваемост от COVID-19- 532 на 100 000 души население при средна за страната под 400 души.

Мерките ще са в сила от днес до 31 октомври, включително. Целта е да се ограничи разпространението на вируса и да се предотврати увеличаващия се натиск върху болничните заведения. „Това са мерки в името на здравето и живота на децата и родителите ни, на колегите и всички близки“, каза областният управител Минчо Афузов.

В областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ са разкрити 132 COVID-легла и 13 реанимационни. Лечебното заведение поема тежките случаи на коронавирусни инфекции в областта. В МБАЛ – Сливен към ВМА болничните легла са 40, в МБАЛ „Хаджи Димитър“ – 60, като предстои да бъдат разкрити допълнително легла.

Във Видин въвеждат по-строги мерки срещу COVID-19

По данни на РЗИ само през последните дни са диагностицирани близо 60 ученици и 30 учители, под карантина са 31 класове, предимно в Сливен.

До края на месеца учениците в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, от 5 до 12 клас, ще редуват присъственото с онлайн обучение по график, определен от РУО. Учениците от началния етап на образованието в цялата област продължават присъствено обучение.

Учениците от всички класове в образователните институции в малките населени места, извън областния и общинските центрове, също ще продължат да учат присъствено, тъй като засега сред тях няма болни деца и педагогически персонал. Детските градини в областта продължават работата си при стриктно спазване на мерките.

За същия период се преустановяват масовите мероприятия от обществен и частен характер, битаците и тържищата, посещенията в кина, театри, пенсионерски клубове.

Общинските пазари ще работят при еднопосочно движение и дистанция между посетителите.

Залите за фитнес и търговските обекти от типа „МОЛ“ ще имат филтър на входа, няма да се допускат лица с прояви на остри респираторни заболявания.

Преустановяват се спортните събития на открито и закрито с изключение на включените в годишния държавен календар /без публика/.

Преустановяват се свижданията в болници и социални институции, освен при терминално болни, по преценка на ръководителя.
 
Информационна агенция Фокус