Въвеждат се по-строги противоепидемични мерки на територията на област Видин, където средната заболеваемост, изчислена към края на миналата седмица, е 532 души 100 000 население.

От няколко дни област Видин попада в тъмночервена зона по разпространение на COVID-19. На болнично лечение към 8 октомври, когато е взето решението за въвеждане на нови мерки, са били 103 от диагностицираните, като са настанени в различни лечебни заведения в страната.

8 паралелки от област Видин са поставени под карантина към края на миналата седмица. Всички детски градини са в работен режим.

Според издадената от РЗИ заповед се въвеждат следните временни противоепидемични мерки на територията на област Видин, считано от 11 до 24 октомври:

Прокуратурата пита Кацаров как се лекуват, ваксинират и тестват децата за COVID-19

Преустановява се провеждането на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове, танцови, музикални и др. школи.

Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

Преустановяват се провеждания на събирания от частен характер (сватби, кръщенета и други).

Преустановяват се провеждания на конгресно-конферентни мероприятия, семинари конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

Преустановяват се провежданията на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер. Преустановяват се провежданията на масови спортни събития, както на закрито, така и на открито с изключение на включените в годишния държавен спортен календар, като същите се провеждат без публика.

Преустановяват се посещенията на фитнес зали, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и други сценични прояви на закрито се допуска при използване на не повече от 30 % от капацитета на помещенията, заемане само на седящи места през едно, спазване на физическа дистанция от най- малко 1,5 м между посетителите и носене на защитни маски за лице.

Преустановяват се организирани групови посещения на музеи и галерии. Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

На всички пазари, тържища, базари и изложения се създава организация за еднопосочно движение, осигуряване на контрол на влизащите лица и допускане на не повече от 1 човек на 8 кв. м. и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

За учениците от област Видин се въвежда ротационен принцип на обучение, както следва: за периода от 11.10.2021 г. до 17.10.2021 г., класовете 1, 2, З, 4, 7, 8 и 12 клас се обучават присъствено, а класовете 5, 6, 9, 10 и 11 клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда; за периода от 18.10.2021 г. до 24.10.2021 г., класовете 1, 2, З, 4, 5, 6, 9, 10 и 11 клас се обучават присъствено, а класовете 7, 8 и 12 клас преминават в обучение от разстояние в електронна среда.

Детските градини и ясли са отворени, като работят при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Площадки за игра и паркове са отворени при специален режим на посещение - спазване на дистанция и избягване на струпване на хора.

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт от област Видин.

Преустановяват се посещенията/свижданията в лечебните заведения. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение и въведени конкретни мерки, и др.). Преустановяват се посещенията/свижданията в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в тези за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само изключения в някои ситуации (терминално болни, по преценка на директора на институцията и въведени конкретни мерки, и др.).

Дейностите, които не са преустановени или забранени с тази заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със заповеди на министъра на здравеопазването.

Областният управител Огнян Асенов отбеляза, че ситуацията изисква засилване на контрола по спазване на мерките и изиска представители на РЗИ-Видин, ОД на МВР и на общините от областта да сформират екипи, които да извършват обходи и да контролират спазването на въведените противоепидемични мерки.

 
Информационна агенция Фокус