Заради усложнената обстановка и броя на заболелите от коронавирус в Сливенско, се изготвят допълнителни противоепидемични мерки.

Областният кризисен щаб отправя настоятелен апел за избягване на масови събирания и струпвания от хора, за правилно носене на предпазните маски, спазване на физическа дистанция и редовна дезинфекция.

Активните случаи на COVID-19 в Сливенска област в момента са 1 114, повечето от тях са в община Сливен – 803, като 642-ма са болните от Сливен, останалите са от 31 малки населени места. Повече от десет болни има в Селиминово, Самуилово и Жельо войвода, а в Тополчане заразените лица са 25.

В община Нова Загора болните са 208 – 117 от тях са от града, останалите – от 25 населени места, като в Езеро, Караново и Стоил войвода има по 10 – 12 положителни за заболяването лица.

Област Сливен е в „тъмночервена зона“ за COVID-19

В община Котел в момента боледуват 60 души – жители на 13 населени места. 16 от тях са от Ябланово, 14 – в Котел.

В Твърдица има 25 болни, още 18 души са заразени в четири населени места. Заболяването обхваща всички общини в Сливенска област.

Средната заболеваемост достигна 508 души на 100 000 души население и Сливенска област вече е оцветена в тъмно червено на COVID-
картата на страната.

Новите случаи, диагностицирани на 6 октомври, са 82. Сред тях са 7 учители от Сливен и общината, 1 учител от детска градина в Нова Загора, 4 ученици от Сливен. Карантинирани са класове и контактни лица.

Починали са петима неимунизирани пациенти с COVID-19 и придружаващи заболявания, на възраст от 68 до 83 години. Областният щаб изказва съболезнования на семействата и близките.

Към момента под карантина като болни или контактни на болни са над 2 300 жители на областта. Хоспитализирани са 213 души.
 
Информационна агенция Фокус