В Сливен стартира подписка в защита на арестуваните лекари
В Сливен стартира подписка в защита на арестуваните лекари / Дарик Сливен

Подписка срещу ареста на четиримата лекари в Горна Оряховица стартира в Сливен. Инициатор е Регионалната колегия на Българския лекарски съюз. „Подписката е срещу показната акция спрямо лекарите. През последните години е обичайна практика да се активизират репресии срещу лекарите, ако съсловието демонстрира недоволство от бъркотията и лошото финансиране в родното здравеопазване", пише в подписката.

Тя ще бъде изпратена до Министерството на здравеопазването, Министерството на вътрешните работи, Българския лекарски съюз и Централната комисия по етика и морал.

„Подписваме се срещу агресивното и арогантно отношение към българския лекар, против насилственото задържане на лекари, без да има доказателства за тяхната вина. Никоя власт няма право да действа със силови методи, с които са унижени българските лекари. Такова арогантно отношение не съм виждал през моя 35-годишен лекарски стаж", каза д-р Димитър Боянов, анестезиолог в МБАЛ „Д-р Иван Селимински"-Сливен.

Той смята, че арестът е организирана наказателна акция срещу българските медици заради лекарските протести. „Става дума за недоказана вина и арестът представлява много жесток удар върху достойнството на българския лекар, който не може и не бива  да бъде изкупителна жертва на  безхаберието в родното здравеопазване", допълни д-р Боянов.