/ iStock/Getty Images
Съвместни проверки за изпълнението на противоепидемичните мерки започват в Сливенско, съобщи областният управител Минчо Афузов, който е бил домакин на заседание на Областния кризисен щаб. В него са участвали представители на РЗИ, на ресторантьорския бранш, както и на общинското предприятие "Пътнически превози".

Проверките на здравната инспекция, полицията и Инспекцията по труда ще обхванат обществени, търговски и институционални обекти, като целта е да се припомни на хората, че трябва да спазват мерките, посочи областният управител.

Подобни превантивни мерки ще се опитат да приложат и в образователния сектор като по думите на Афузов, всички родители в рамките на седмица ще получат имейли чрез образователните платформи с презентация на РЗИ за ползата от ваксините при възрастните и при децата над 12 години.

В Гърция започва ваксинацията на деца над 12 години срещу COVID-19

Областният управител добави, че голяма част от учителите в областта не желаят да бъдат ваксинирани.

Близо три пъти са се увеличили за седмица новозаболелите от COVID-19 в област Сливен, като от 24 предходната седмица, през тази новорегистрирани са 72
души.

Заболяването се разпространява предимно сред пристигнали от чужбина или в семейни огнища, показват проучванията на РЗИ. Очаква се до края на месеца в областта дозите на ваксини да стигнат общо 50 хиляди.
БТА