В Ямбол се подготвят за зимата
В Ямбол се подготвят за зимата / Дарик Сливен, архив

Заповед за предприемане на превантивни мерки във връзка с предстоящия зимен сезон на 2014-2015 г. издаде управителят на област Ямбол Николай Пенев. В заповедта са посочени конкретните мерки, които трябва да се изпълнят, сроковете за тяхното изпълнение и отговорните институции.

В срок до 31 октомври кметовете, ръководителите на фирми и ведомства следва да подготвят техниката и личния състав, който ще работи при усложнени зимни условия, да създадат организация за своевременно оповестяване, работата им на смени; резерв от луга, пясък и други необходими материали.

До края на месеца кметовете трябва да сключат договори с фирми за снегопочистване и опесъчаване на прилежащата четвъртокласна мрежа на съответната община и да създадат организация за пожарна безопасност при експлоатация на различните видове отоплителни инсталации. Заедно с ръководителите на „Напоителни системи” ЕАД и „Хидрометеорологична обсерватория” Ямбол те трябва да организират дежурство за следене нивото на реките, язовирите и хидротехническите съоръжения в областта, като при опасност от наводнения, своевременно подават информация.

Директорът на ОД на МВР следва да разпореди на органите на „Пътна полиция” контрол по оборудването на МПС със съответните принадлежности за движение в зимни условия, а началникът на РД „ПБЗН” трябва да организира проверка на готовността на електропреносните, електроразпределителни и газоразпределнителни дружества за безаварийна работа в зимния сезон.

Отговорност на директора на РЗИ е да подготви санитарните автомобили за експлоатация в есенно-зимни условия, да осигури лекарствени средства за спешна медицинска помощ при усложнена обстановка и да предостави на петте общини и на болниците в Ямбол и Елхово списъци с хронично болните на хемодиализа и бременните жени.

Най-късно до 10 ноември кметовете на общини, ръководителите на областни структури на изпълнителната власт и управителите на фирми и дружества, имащи отношение по въпроса, трябва да докладват писмено на областния управител за изпълнението на заложените в заповедта мероприятия.

 

С отделна заповед на инж.Николай Пенев е сформиран Щаб по снегопочистване, чийто началник е директорът на Областно пътно управление Ямбол. Разпоредени са и проверки за готовността на фирмите за зимно поддържане на участъка от АМ „Тракия” и републиканската пътна мрежа I, II и  III клас на територията на Ямболска област. Назначената комисия ще извърши проверките до 29 октомври и ще докладва за резултатите на предстоящото заседание на Областния щаб за координация на неотложните аварийно-възстановителни работи в началото на ноември.