Идва време децата да ходят на училище, като станат крастави и въшкави, не знаем дали ще ги приемат в училищата?“- Тази картина описаха жители на ромската махала в кв. „Надежда“ в Сливен.
Идва време децата да ходят на училище, като станат крастави и въшкави, не знаем дали ще ги приемат в училищата?“- Тази картина описаха жители на ромската махала в кв. „Надежда“ в Сливен. / Снимка: Дарик, архив
„На 40° температура без вода може ли да се живее. Идва време децата да ходят на училище, като станат крастави и въшкави, не знаем дали ще ги приемат в училищата?“- Тази картина описаха жители на ромската махала в кв. „Надежда“ в Сливен. Гетото се превръща в развъдник на зарази заради липсата на вода през горещите летни дни, предава bTV
Официално, по адресна регистрация, в квартала живеят 28 хил. души, неофициално обаче, те са с хиляди повече.
Пред bTV местните се оплакаха, че нямат вода от няколко месеца, някои – от години. И разказаха, че им се налага да използват минерална вода.
 Ромите от кв. „Надежда" никога не са оставали без вода.
Проблемът е в пилеенето на водата, коментира управителят на В и К – Сливен инж. Севдалин Рашев.  Водата изтича през неправомерно прокараните от населението тръби без кранове. Това, според специалистите от В и К-дружеството, може да се види с просто око – на изхода на махалата водата се оттича към пречиствателната станция за отпадъчни води. Ако разхищенията продължават, колкото и вода да бъде подадена към квартала, техническо решение е невъзможно.
Друг е въпросът за неплащането на потреблението, по който В и К операторът и ромите трудно постигат разбирателство.