Търсят млади таланти на вело-турнира за купата „Милко Димов – Илия Кръстев”
Търсят млади таланти на вело-турнира за купата „Милко Димов – Илия Кръстев” / netinfo

Традиционните колоездачни състезания за купата „Милко Димов – Илия Кръстев” стартират на 1 май,  съобщи Лазар Владиславов от колоездачен клуб „Сините камъни”. Състезанието за купата се провежда за трети път и е под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и Общинския съвет на БСП. Наградният фонд е 1350 лева.

Тази година за пръв път ще има и колоездачно състезание за откриване на млади таланти със собствени велосипеди, като е разрешено използването на всички видове велосипеди. Малките състезатели са разделени в две възрастови групи – момчета, родени през 1995 и 1996 година и момчета, родени през 1997 и 1998 година. Най-добре представилите се ще могат да се запишат в представителните отбори на клуба.

На 2 май на летище „Бършен” ще има допълнително състезание за ветерани – 50 км колокритериум.

Всички клубове, които развиват колоездене в България са заявили участие, каза треньорът Неделчо Петров.

Едни от най-добрите сливенски колоездачи ще участват в други отбори – Радостин Йорданов и Иво Качаров ще се състезават за отбора на Бургас, а Евгени Балев и Павел Шуманов ще представляват „Хемус” Троян.

Като причина за изтичането на кадри навън Петров посочи финансовата невъзможност на клуба да издържа състезатели в мъжка възраст. 25 хиляди лева били необходими за издръжка на такъв колоездач, докато годишният бюджет на клуб „Сините камъни” е между 10 и 12 хиляди лева.

Лазар Владиславов изрази разочарованието си от спортното министерство, че не е одобрило един проект на колоездачния клуб за работа с децата, въпреки усилията на местното поделение на ДАМС. Мотивацията на министерството била, че сливенският клуб не разполага със собствена база. Проектът е бил на стойност 9 хиляди лева. Въпреки това работата с децата ще продължи, като ще бъдат акумулирани средства от таксите за международен пробег и ще се кандидатства отново за учебната 2009–2010 година.