Снимка
Снимка / Дарик, архив
Три  разрешения за работа на непълнолетни лица е издала Инспекция по труда – Сливен през месец май.  Непълнолетните могат да бъдат наемани на работа само след издадено от Дирекция „Инспекцията по труда” разрешение за всеки отделен случай.

Исканията се подават от работодателите, а разрешението се издават на името на непълнолетното лице, за което е поискано и за работа само при работодателя, който го е поискал. Основната икономическа дейност, в която са поискани разрешенията, са ресторантьорство и търговия.

Приемането на работа на лица до 18-годишна възраст без разрешение от Инспекцията по труда е обявено от закона за престъпление. Създадена е нова правна норма в Наказателния кодекс, която предвижда санкция лишаване от свобода и глоби в солидни размери за работодателите, които наемат на работа непълнолетни лица без разрешение, издадено от Инспекцията по труда.

Освен разрешителни, младежите не могат да са на работа, която пряко  застрашава здравето им. От инспекцията припомнят още, че  непълнолетните не трябва да работят след 20 часа, както и в събота и неделя.