/ / Thinkstock/Getty Images
„Топлофикация“ - Сливен даде разяснения как абонатите да направят самоотчет на индивидуалните разпределители на радиаторите и водомерите за топла вода в имотите си. Това съобщиха от пресцентъра на дружеството. Припомняме, че тази форма на отчитане беше въведена с оглед обявеното извънредно положение на територията на страната.

За изработване на коректни сметки за потребената топлинна енергия е необходимо да се направи самоотчет. Данните, които трябва да съдържа самоотчетът са:

– Абонатен номер на клиента;
– Номер на уреда – той е изписан върху самия него;
– Показание на уреда (разпределител/водомер);
– Помещение, в което се намира (кухня, хол, баня, WC);

Как да направим самоочет:
- Разпределител на радиатор – актуалната му стойност е изписана само с цифри, без символи и букви.

- Водомер за топла вода – отчитат се само ЧЕРНИТЕ цифри, те показват кубиците.

Как да разберем коя е актуалната стойност на уреда на радиатора – на дисплея на уреда, през определен период от време, се сменят 5 показания с различни стойности.

Актуалното показание се показва за 3 секунди. Тази стойност трябва да бъде предадена като самоочет. На екрана на уреда актуалната стойност се изписва само с цифри, без букви или символи.

Останалите 4 показания съдържат букви „М“, „С“, символ за „тире“ или „точка“ – не е необходимо записването на тези показания.

Как да разберем кой е водомерът за топла вода – като пуснем да тече само топла вода – водомерът, който отчита е нашият топъл водомер.