Съпрузи от София задържани за имотни измами в Сливен
Съпрузи от София задържани за имотни измами в Сливен / netinfo

Опит за имотна измама са пресекли сливенските полицаи, съобщи говорителят на полицията Георги Шейтанов. На 28 декември в сектор "Икономическа полиция" при ОДМВР - Сливен е получен сигнал от сливенски нотариус, че има съмнения относно редовността на документи по покупко-продажба за 33 хил. евро на апартамент в центъра  на Сливен.

При извършената проверка е установено, че същия ден в нотариалната кантора се е явил служител на агенция за недвижими имоти с офис в Сливен, който се легитимирал се като пълномощник на собствениците на продавания имот - двама братя на 63 г. и 60 г. от София. Мъжъте бил придружаван от 28-годишна жена от София, представила се като купувач на жилището. Двамата са връчили пълномощно от собствениците, като документът е бил заверен от нотариус с район на действие в столицата.

След получения от сливенския нотариус сигнал, служителите от сектор "Икономическа полиция" при ОДМВР - Сливен са извършили проверка на документацията, при която е установено, че пълномощното е неистинско. Това е потвърдено и от извършената справка в базата данни на единната информационна система на Нотариалната камара "Единство", която действа от септември 2009 г. Изяснено е също така, че в подправения документ печатът и щемпелът на нотариуса са имитирани чрез сканиране и полагане върху празна бланка, на която впоследствие е нанесен текстът на пълномощното. Собствениците на имота не са знаели за извършваната сделка и не са упълномощавали никого за осъществяването й.

Неистинското пълномощно е изпратено в офиса на агенцията за недвижими имоти от 30-годишния съпруг на представилата се за купувач софиянка.

В хода на разследването е установено, че през февруари миналата година двамата съпрузи са извършили покупко-продажба и на друг апартамент в Сливен на стойност 41 хил.евро, който също е бил собственост на двамата възрастни братя от София. Сделката е осъществена по идентичен начин - чрез използване на неистинско пълномощно.

По случая е образувано досъдебно производство, а двамата съпрузи - измамници са задържани на 29 декември за 24 часа в РУМВР - Сливен.