Отбелязваме Световния ден без тютюн
Отбелязваме Световния ден без тютюн / netinfo
Световният ден без тютюн в Сливен ще бъде отбелязан със съвместна кампания на Регионална здравна инспекция, Община Сливен, Общински съвет за наркотични вещества и Превантивно информационен център-Сливен.

От 11,00 ч. пред сградата на Община Сливен до Стария бряст ще бъде разположен информационно-образователен щанд. Желаещите ще могат да направят измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта. В измерването могат да се включат както активни, така и пасивни пушачи.

Доброволците от Общински съвет за наркотични вещества ще предоставят здравно-информационни материали и представят свои макети за вредата от тютюна.

В Регионална здравна инспекция-Сливен функционира Кабинет за отказване от тютюнопушене. Всеки желаещ да спре цигарите може да получи безплатна консултация на телефон 044/616 239.

По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Целта на събитието е да се подчертаят рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн и се призовава за ефективна политика за намаляване на неговото потребление.
        
Тази година определената тема от Световната здравна организация е „Тютюн и сърдечно-съдови заболявания“.
       
  В световен мащаб от сърдечно-съдови заболявания умират повече хора, отколкото всяка друга причина за смърт, а употребата на тютюн и излагането на тютюнев дим допринасят за приблизително 12% от всички смъртни случаи от сърдечни заболявания.