шествие
шествие / община Сливен
Многолюдно шествие за 24 май -  празник на българската просвета и култура и на славянската писменост премина по Главната улица на Сливен.

Сливен
община Сливен

Шествието тръгна от Градската градина с голям портрет на Светите братя Кирил и Методий и гирлянд, носени от ученици от сливенски училища. Най - отпред на шествието бяха мажоретни състави, Военният духов оркестър - Сливен и ученици с български трибагреници и буквите от българската азбука в ръце. Те бяха следвани от кмета на Община Сливен Стефан Радев, народните представители Десислава Танева и Кольо Милев, областния управител Чавдар Божурски, председателя на Общински съвет - Сливен Димитър Митев, началника на РУО - Сливен д-р Бисерка Михалева, заместник - кметовете Пепа Чиликова, Румен Иванов, Стоян Марков,  секретаря на Общината Валя Радева, общински съветници.

Сливен
община Сливен


В шествието се включиха учители и ученици от сливенските училища, преподаватели и студенти от филиалите на двете висши учебни заведения в Сливен- Технически университет - София и Медицински университет- Варна, културните институти от града.
От двете страни на Главната улица на Сливен излязоха много граждани, които аплодираха шествието. То стигна до пл.“Хаджи Димитър“, където беше тържествената церемония , посветена на празника.

Сливен
община Сливен


„Това е празник, който показва, че ние като народ имаме оправдано високо самочувствие и оценка за себе си, след като поставяме толкова високо в йерархията на ценностите си именно просветата и културата“, каза в словото си кметът на Община Сливен Стефан Радев. Той благодари на учителите, които са се посветили на това да дават път, посока и знания на младите хора - поприще нелеко, невинаги благодарно, но много благородно. Кметът поздрави и дейците на културата. „Нашата култура е това, което ни споява като народ. Тя е тази, която ни е запазила като нация, като българи“, каза Стефан Радев. Той пожела на учениците да вземат най-доброто от своите учители и да постигат успехи.

шествие
община Сливен


Ученици от Сливен поднесоха гирлянд пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. След тържествената церемония на пл. „Хаджи Димитър“ започна празничен концерт, в който се включиха талантливи деца от Сливен.