Сливенските полицаи отбелязват професионалния си празник
Сливенските полицаи отбелязват професионалния си празник / Дарик Сливен, Архив

С разнообразни прояви служителите в Областната дирекция на МВР – Сливен отбелязват професионалния си празник – 8 ноември. В навечерието на празника бяха връчени призовете Полицай на месеца за юни, юли, август, септември и октомври на служители на полицията за успешната им работа по разкриване на престъпления. На 7 ноември бе Ден на отворените врати, когато около 100 четвъртокласници посетиха сградата на полицията, видяха работните помещения, както и тези за задържане, а от Тактическото звено за бързо реагиране им показаха бойна екипировка.

През цялата седмица преди празника се състояха срещи от футболен турнир, в който участваха отбори на полицията и гражданите, днес са турнирите по тенис на маса и баскетбол.

Директорът на сливенската полиция комисар Чавдар Божурски поздрави своите колеги: „Приемете уважението ми към безспорния професионализъм, всеотдайност, себеотрицание и човешко отношение, което проявявате в натовареното си ежедневие! И нека в празничния ден си пожелаем силен дух и непоколебима воля, за да преодоляваме всички проблеми, за да продължим достойно да изпълняваме задълженията си с висок морал и професионализъм!”

За първи път празникът на българската полиция се чества на 21 ноември 1924 г. (стар стил Св. Архангел Михаил). Прекъснат е след 1943 г. По предложение на Националния полицейски синдикат през 1994 г. църковният празник Архангеловден е обявен за празник на Националната полиция. С Решение 38 на Министерски съвет от 29 януари 1999 г. е обявен за Професионален празник на служителите от Национална служба "Полиция" на МВР.