Сливен отбеляза120-тата годишнина от създаването на Българските търговски палати
Сливен отбеляза120-тата годишнина от създаването на Българските търговски палати / Община Сливен

120-годишният юбилей на Българските търговски палати беше отбелязан днес от Сливенската търговско- промишлена палата. За да почетат годишнината в Националния музей на текстилната индустрия в Сливен се събраха индустриалци, представители на университети, гимназии, музеи. В залите на музея се проведе юбилейна среща, на която бяха представени презентации с проучвания за началото на българската индустрия, за ролята на професионалното образование и взаимодействията между културата и бизнеса.

Специален гост на събитието беше Анри Малос - председател на Европейския икономически и социален съвет. Срещата откри Кольо Колев - председател на Сливенската търговско-промишлена палата. Той изтъкна важната роля на палатата за развитието на бизнес средата в региона. „Идеята ни е да помагаме на предприемачите със своите лостове и възможности, за да работят успешно, независимо дали са наши членове или не", посочи още Колев.
Председателят на УС на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов също честити празника на присъстващите. „Българската търговско - промишлена палата се стреми като организирана институция да работи за сигурността на търговията. Като част от системата на останалите търговско-промишлени палати в света, тя е проводник на най-важните новости за извършване на търговия", допълни той.

От името на община Сливен гостите и участниците в инициативата бяха приветствани от зам- кметът Румен Стоилов, който пожела на юбилярите по-конкурентен и иновативен сливенски бизнес.

Зам.-кметът и зам.-областният управител Камен Костов получиха като подарък Алманах , посветен на 120 -тата годишнина на Търговските палати в България.

Честването на годишнината е посветено и на Добри Желязков - първият български предприемач, тъй като тази година се навършват 150 години от неговата кончина. Организатори на инициативата са Сливенската търговско-промишлена палата и Националният музей на текстилната индустрия.