Отбелязваме Деня на българската адвокатура
Отбелязваме Деня на българската адвокатура / netinfo
Книга за историята на сливенската адвокатура ще бъде представена на форума
Пролетна национална конференция на българската адвокатура започва днес в Сливен. Адвокати от страната ще коментират новия общоевропейски инструмент за защита на данните. Темата на конференцията е „Общият регламент за защита на данните. Регламент на ЕС 2026/679 и адвокатурата“.  Дискусията по нея ще се проведе в събота.

В първия работен ден на конференцията е организирано изнесено заседание в Сливен на Висшия адвокатски съвет, ръководено от неговия председател Ралица Негенцова. Ще се проведе работна среща на главния секретар на Висшия адвокатски съвет Стефка Въжарова със секретарите на адвокатски колегии от страната. Председателите и секретарите на адвокатски колегии ще имат среща и с председателя на Националното бюро за правна помощ Елена Чернева.
Два акцента от програмата са със сливенски адрес.

Адвокатският съвет в града под Сините камъни ще представи пред своите колеги от Сливен и страната новоиздадената книга „Страници от историята на Сливенската адвокатура“. Неин автор е историчката Цвета Башева, редактор – журналистката Щилияна Василева. Редакционният съвет е съставен от адв. Тодор Костов, председател на Сливенската адвокатска колегия и адвокатите Елена Христова, Иван Благоев, Людмила Алексиева, Лидия Атанасова.

Книгата е първо издание от този род в Сливен. Тя проследява 96-годишния път на сливенската адвокатска колегия, от създаването й до днес, приносът на сливенските адвокати за изграждането на съдебната система и на българските институции. Книгата е посветена на 130-годишнината от приемането на Закона за адвокатите. За написването й са използвани много архивни документи, които доказват, че в историческото си развитие сливенската адвокатура е допринесла съществена полза за националната ни история. Историческите биографични бележки дават информация за житейския и професионален път на адвокати възрожденци, будители, защитници, учени, общественици, творци, кметове, министри, народни представители и министър-председатели, застъпници за развитието на съдебната система и на гражданското общество. В книгата е представена и днешната сливенска адвокатура. Богат снимков материал дава нагледна представа за живота на сливенската адвокатура в миналото и днес. Издаването на книгата е финансирано с дарение на Висшия адвокатски съвет.

Адвокати от цяла България ще участват в поклонението пред паметника на историографа на Сливен – юриста д-р Симеон Табаков. Ще бъде огласено дарение на Адвокатската колегия в Сливен за възстановяване и ремонт на паметника, дело на скулптора Стефан Кънев. Сливенските адвокати поемат инициативата да се грижат за опазването на паметника и облагородяването на зелените площи край него.

Адвокатите участници в Националната конференция на българската адвокатура ще се запознаят с историческите и природните забележителности на Сливен, и с образци на възрожденската архитектура в Котел, Жеравна и Медвен.