/ iStock/Getty Images
Камбанен звън преди 136 години известява жителите на Сливен за Съединението, които с радост приветстват случилото се. Панайот Хитов получава телеграма от Захари Стоянов, че Съединението в Пловдив вече е обявено. Той, заедно с други дейци, влизат в префектурата и карат местната власт да се предаде.

Това са събитията, за които припомнят от Регионалния исторически музей в публикация с информация за участието на Сливен и приноса на сливенци в съединисткото движение.

В Сливен не се състоя общоградска церемония, заради въведените противоепидемични мерки за временно преустановяване на масови събития в областта.

С празнично военно шествие Ямбол отбеляза 6 септември

"136 години след второто Освобождение, както историците наричат Съединението, ние отново се вглеждаме в него с надежда, че въпреки сложната ситуация днес, всеки от нас ще отстоява по същия начин личната си свещена длъжност: да пази свободата, морала и общите ни духовни богатства - любовта към семейството и близките, грижата за децата, почтения труд и мечтите.

Те ще ни спасят!",  заяви в словото си към гражданите областният управител Минчо Афузов.

Заради празника, изложбата "Святото ни дело - Съединението" в сградата на Първата държавна текстилна фабрика на Балканите, бе със свободен вход.
 
БТА