/ РУО Сливен
Регионална кръгла маса под надслов „Моята идея, твоят час, нашето образование“ по проект „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час) – фаза 1“ се проведе в Сливен.

Проектът се финансира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014 - 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Гости на форума бяха заместник-областният управител на Област – Сливен Димитринка Петкова, представители на общинските администрации Сливен, Нова Загора, Твърдица и Котел, социални партньори, неправителствени организации.

Присъстваха над 110 участници: директори на училища и детски градини, членове на съветите „Твоят час“, ръководители на групи по проекта, ученици, родители, представители на медиите. Участниците в кръглата маса бяха приветствани от д-р Бисерка Михалева – началник на Регионално управление на образованието – Сливен и Регионален координатор по проекта.

Присъстващите бяха поздравени с музикално изпълнение на ученици от Професионална гимназия по механотехника - Сливен, включени в група за занимания по интереси, а деца от Детска градина „Божур“ – Сливен изпълниха стихотворения за красивата природа на Родината ни и за силата на възрожденския дух на българите.

Във форума участваха 66 училища от област Сливен, в които се реализира проектът. Част от училища представиха добри практики за по-лесно усвояване на учебния материал от учениците под формата на ролеви и творчески игри, логически задачи, интерактивни начини на преподаване. Представиха потенциала на публичните изяви, подготвени в екип, на драматизациите на произведения и на състезанията, чрез които се засилва интересът към отделните учебни предмети.

Твоят Час
РУО Сливен

Като част от кръглата маса, във фоайето на РУО – Сливен, ученици извършиха демонстрация на сглобяване на роботи от комплект на играта Лего и представиха електронни продукти, изработени в занятия по проекта. Талантливите млади програмисти са възпитаници на ППМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен, ПГЕЕ „Мария Кюри“ – Сливен, ПГТТ „Атанас Димитров“ – Нова Загора и СУ „Христо Ботев“ – Нова Загора. Ученици от клубове „Млад журналист“ интервюираха гостите и участниците в регионалното събитие, заснеха интересни моменти и ще отразят в училищните вестници своето виждане за срещата.

С презентация на Регионално управление на образованието - Сливен бяха представени положителните страни и постигнатите резултати от работата по проекта в училищата. Бе отчетен повишеният обхват на проекта на територията на областта за учебната 2017/2018 г. – включени 63% от общия брой на учениците, в сравнение с включени 60% през предходната 2016/2017 г. 

В област Сливен проектът се реализира в 66 държавни и общински училища, като  14 200 ученици от 1. до 12. клас от общо 22 532 ученици са включени в 1158 групи за извънкласни дейности. Функционират 592 групи с 5235 ученици за преодоляване на обучителни затруднения и 566 групи с 8965 ученици – за развитие на творческите заложби.

Твоят час
РУО Сливен


На кръглата маса бяха посочени следните положителни страни и изводи от работата по проект „Твоят час“ на територията на областта.  

Всички участници в кръглата маса високо оцениха дейностите по проекта и възможностите, които той дава за работа за преодоляване на обучителни затруднения и за развиване творческия потенциал на учениците, което води до подобряване на качеството на образованието и обучаване на можещи и уверени в себе си деца и ученици.