/ областна администрация Сливен
375 324 лева бяха разпределени между общините в Сливенска област за осигуряване на заетост през 2018 година. Това стана на редовно заседание на Постоянната комисия по заетост, което се проведе под ръководството на зам.областния управител Димитринка Петкова. Критериите, по които бе извършено разпределението, са регламентирани в закона и се определят от средногодишното ниво на безработицата, броя безработни, потребността на работодателите от работна сила.
 
С финансовия ресурс, осигурен от държавата, четирите общини ще имат възможност от 1 юни до края на декември да наемат безработни лица, на пълен или непълен работен ден. В целевата група попадат безработни до 29 или над 50 години, безработни с ниска степен на образование, с физически увреждания, без или с нетърсена квалификация на пазара на труда и други. 

Те ще получават възнаграждения от 510 лева месечно при 8-часов работен ден или по 3,07 лева почасово заплащане, с всички дължими за сметка на работодателя  вноски и осигуровки.  Със средствата за Сливенска област могат да се разкрият 95 работни места на пълен работен ден или 190 работни места на 4-часов работен ден.
 
Комисията реши половината сума  или 187 662 лева да бъдат предоставени на община Сливен. Община Нова Загора получава 16 на сто от средствата или 60 052 лева, а общините Котел и Твърдица - по 18,5 и 15,5 процента или съответно по 69 435 и 58 175 лева.

Колко ще са разкритите места, общините тепърва ще определят в зависимост от нуждите си за работна ръка на пълен или непълен работен ден. "Област Сливен получава най-много средства в сравнение с областите Бургас и Ямбол", съобщи директорът на Регионалната служба по заетост-Бургас Пенка Кирилова, която участва в заседанието. За сравнение, област Бургас ще разполага с 209 590 лева за субсидирана заетост, а област Ямбол - със 184 173 лева.
 
През миналата година усвоеният финансов ресурс в Сливенска област е възлизал на 230 503 лева, с които са били открити 79 работни места, като 51 на сто от наетите са били трайно безработни лица. С тях са сключени трудови договори за поддържане на обекти, държавни и общински площи /35 лица - Сливен/, за поддръжка на общински терени и сгради /14 лица - Нова Загора/, за почистване на улици и тротоари /17 лица - Котел/, за почистване на наноси, затлачвания и изсичане на храсти на обществени терени /13 лица - Твърдица/. 
 
На заседанието бяха съобщени данни за потребностите на работодателите от работна сила и бе определен състава на комисията, която ще разработи регионалната програма по заетост за 2018 година.
 
Постоянната комисия по заетост е орган към Областния съвет за развитие с председател областния управител. В комисията членуват ръководителите на държавните структури  към Министерството на труда и социалната политика, ресорните зам.кметове на общините, представители на синдикатите, на работодателски организации, на РУО и отдел "Статистически изследвания"-Сливен.