/ Дарик Сливен
умен диван
98224
умен диван
  • умен диван
Първият в света "умен" е произведен в Сливен. Разработката на високотехнологичната мебел е на фирма „Начеви 90“ и се реализира по проект по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. „Първите екземпляри ще се появят в свободна продажба в края на годината”, съобщи Тодор Начев, собственик на фирмата - производител.

Сливен
Дарик Сливен

„Умният" диван се управляват от таблет чрез специално разработен софтуер, като се предвижда разработване на специално приложение за мобилни телефони и гласово командване. Софтуерът е разработен от доц. Иван Евгениев от Техническия университет.

Диванът разполага с различни температурни зони - едновременно охлаждани и подгряване, аудио система и релакс - механизъм, който позволява на тялото да заема различни положения и осигурява пълен комфорт на собствениците.

Предвидена е и възможността всеки ползвател да има собствен запаметен профил - любимо положение, температура на седалките и музикални предпочитания. Доц. Иван Евгениев уточни, че изделието е напълно безопасно. „Положени са всички усилия, така че диванът да няма електромагнитни и други лъчения, температурата да не излиза извън зададените граници и други”, уточни още доцентът.


Чуйте още подробности в прикачения файл


Новият продукт ще бъде представен на световно изложение в Германия, а в края на годината  ще бъде достъпен и за масовите потребители. Първоначалната цена на модела с естествена кожа ще бъде между 4 000 и 5 000 лв, като по желание на клиента може да бъдат променяни дизайна и функциите.

ВИЖТЕ "УМНИЯ" ДИВАН ТУК
 
Иновацията е защитена чрез т.н "полезен продукт" и е разработена по европейски проект “, по  подписан договор BG16RFOP002-1.001-0061-C01 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с Министерство на икономиката с предмет изпълнение на проектa: „Повишаване иновационната дейност на СД “Начеви-90- С-ИЕ”, в областта на мехатрониката, чрез внедряване в серийно производство и пазарна реализация на полезен модел – “умен диван”.

По проекта е оборудван високотехнологичен цех, разработен е и  специализираният софтуер, необходим за внедряване в производство и пазарна реализация на високотехнологичния продукт.
 
Проектът е на обща стойност 1 663 510.24 лв, от тях 40% са собствено финансиране на СД “Начеви-90- С-ИЕ”, а останалата част е безвъзмездна финансова помощ.
 
Фирма "Начеви 90" е създадена през 1991 година в Сливен от братята Тодор и Иван Начеви. В момента площта на двете фабрики, където работят около 200 души от региона заема 14 000 квадратни метра. Предстои откриването на още една фабрика, която ще осигури заетост на още 70 души.