/ iStock/Getty Images
Пълна дезинфекция ще бъде направена в сливенската МБАЛ "Хаджи Димитър", където девет медици са с коронавирус. Това съобщиха от областната администрация, където днес се състоя извънредно заседание на Областния кризисен щаб. Ще бъде изследван и целият персонал в лечебното заведение.

По последни данни от РЗИ-Сливен от 30 май до 2 юни са отчетени общо 10 положителни проби за COVID-19 на медицински лица. Девет от тях са работещи в гастроентерологията на МБАЛ "Хаджи Димитър". Инфектираните са двама лекари, пет медицински сестри и двама санитари. Един лекар от МБАЛ-Сливен към ВМА е с положителна проба, като заразата е предадена в семейството.

22 нови случая на COVID-19 у нас, 9 от тях са медици (ВИДЕО)

РЗИ продължава издирването на контактните лица на болните медици, както и на пациентите, преминали през отделението в МБАЛ "Хаджи Димитър". Вече е започнало карантиниране на част от тях, предстои под домашна карантина да бъдат поставени десетки.

Във Военната болница е била извършена пълна дезинфекция на отделението, където е работил инфектираният лекар. Издирени са контактните лица, част от тях са поставени под домашна карантина, за други това предстои. В рамките на три дни ще бъдат тествани всички лекари и целият медицински персонал във военната болница.

Предстои обучение на лекарите и здравния персонал с лекар от ВМА относно мерките за безопасност и дезинфекция.