/ община Сливен
Форум, посветен на Българското председателство на ЕС и бъдещето на Европейския съюз се проведе в Сливен. Темата е  „Европа за гражданите“.

„Това е програма, в която и Сливен като община възнамерява да участва, особено в областта на връзките с побратимени градове, които има общината. Този форум е посветен и на възможностите, които Европа дава на всеки един от нас, на всеки български гражданин, на всяка институция и организация“, заяви при откриването кметът Стефан Радев.

По време на форума ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев представи ползите на България от членството в ЕС и какво е бъдещето на Съюза.

община Сливен


С мултимедийна презентация, проф. д-р Ингрид Шикова очерта европейската перспектива на Западните Балкани и европейския бюджет след 2020 г. в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС. Професор Шикова е член на екип „Европа“, професор по политики на ЕС към катедра „Европеистика” в СУ „Св. Климент Охридски”

Във форума взеха участие и представители от Стара Загора, Бургас и Сливен, които имаха възможност за дискусии и дебати по всяка една от темите.

В рамките на срещата се разгледаха и възможностите за финансиране на организации и институции от региона по Програма „Европа за гражданите“. Те бяха представени от Добрина Милушева от Националния център за контакт към програмата.

На събитието присъстваха председателят на Общински съвет Димитър Митев, заместник-кметовете Пепа Чиликова, Стоян Марков и заместник-областният управител Камен Костов.

Организатор е Европейския информационен център „Европа Директно”, с подкрепата на Община Сливен