Стефан Радев
Стефан Радев / Община Сливен, архив
Приетите промени в Наредбата за местните такси са в съзвучие с политиката ни за финансово оздравяване на общината, заяви кмета на Сливен Стефан Радев. В залата Радев оттегли тази част от Наредбата, която регламентира гробищните такси и цени на услуги. Те ще се предложат за разглеждане на следващата сесия.  Радев  изтъкна, че общината има много по-голям недостиг на средства за дейностите по сметосъбирането, отколкото са предложенията за увеличение на таксите за смет, но се съобразява с възможностите на хората и с това, че трябва по-плавно да се работи в тази посока.

По-високи такси приеха в Сливен

„Идеята ни е с намалението на данъка и увеличението на таксите да се получи сумарно намаление на плащането за данък сгради и такса смет”, посочи кметът на Сливен. „Прие се по-голямо намаление на данък сгради, отколкото предлагахме. Ще се наложи да оптимизираме определени разходи. Като намаляваме приходите няма как да заложим същите разходи, които сме предвидили”. Така кметът на Сливен коментира решението на Общинският съвет да намали данък сгради от 3.2 на 2.7 промила.

Няма причина за намаляване на цените на Синя зона

Съветниците отхвърлиха предложението за ликвидация на „Център за кожно-венерически заболявания – Сливен” ЕООД. В мотивите за ликвидация са посочени загубите, които дружеството трупа всяка година, основно към МБАЛ „Д-р Иван Селимински”. Изпълнителният директор на  МБАЛ е изразил писмено съгласие за разкриване на отделение по кожни и венерически болести.

„Досега всички действия, които правим са да запазим тази здравна дейност в Сливен и да защитим интересите на работещите в диспансера и преди всичко на пациентите, без да натоварваме допълнително гражданите на Сливен. Дейността, която ще извършва отделението към болницата ще бъде много по-устойчива и много по-широко спектърна от това, което може да извършва сега диспансера”, заяви кметът Стефан Радев.