Прокуратурата поиска по 25 години за убийството на ямболската адвокатка
Прокуратурата поиска по 25 години за убийството на ямболската адвокатка / Sofia Photo Agency, архив

Прокуратурата поиска по 25 години затвор за тримата подсъдими за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Това са Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и съпругата му Димитрина, срещу която делото се гледа задочно, защото е в чужбина. Във вторник продължават заключителните пледоарии по процеса.

Наблюдаващият прокурор Милко Момчев посочи като основен мотив за убийството личните отношение между Надежда Георгиева и тримата подсъдими. При огледа не местопрестъплението е намерен фас, съдържащ ДНК на Пламен Калайджиев, изтъкна още прокурорът, макар че подсъдимият отричаше да е пушил при срещата си с убитата адвокатка.

Макар и да липсвали преки доказателства, според Момчев косвените такива били достатъчни, за да се направи изводът, че именно тримата подсъдими са убили Георгиева.

Обвинението твърди, че в случая бил замесен и убитият през 2002 г. военен прокурор Николай Колев. Той давал съвети на килърите и ги напътствал как да прикрият участието си в убийството. Очаква се във вторник пледоариите да приключат, а след това Софийският градски съд да прочете и присъдата.

В делото е замесено и името на бившия главен прокурор Никола Филчев, за когото се спекулира, че е истинският физически убиец на адвокатката и поръчител на убийството на Николай Колев.

Надежда Георгиева беше намерена мъртва в дома й в столичния квартал „Стрелбище" на 28 февруари 2000 г. Така, процесът е на път да приключи близо 12 години след убийството на ямболската адвокатка.