Проекти за 13 600 000 лева реализирани в областта
Проекти за 13 600 000 лева реализирани в областта / netinfo

На първото за тази година заседание на Областния съвет за развитие в Сливен бяха избрани за заместник-председатели кметовете на общините Сливен и Нова Загора. Председател на съвета е областният управител на Сливен Христина Чолакова, съобщиха от областна администрация. Решено бе кметът на Твърдица Катя Дойчева да продължи да бъде представител на общините в Регионалния съвет за развитие.

На заседанието бе представена подадената от общините информация за реализирани през миналата година проекти от значение за социално-икономическото развитие на област Сливен, както и за готовността на общинските администрации за кандидатстване с проекти по оперативните програми. Общините Сливен, Нова Загора и Твърдица са представили по 11 проекта, а Община Котел – 7, като общата стойност на реализираните проекти е 13600000 лева.

Представените проекти са предимно финансирани от безвъзмездна помощ, грандове по национални или други програми, като не включват такива, финансирани от републиканския и общинските бюджети, от кредити, както и проекти на НПО и Областна администрация.

Областна администрация има идея да организира обучение на училищните ръководства в разработването на проекти по оперативните програми, за да се превърнат училищата в активни участници на пазара за разработване на проекти.

От Община Сливен също за заявили идеята си за изграждане на информационни центрове по селата, с цел привличане на местни хора в разработването и управлението на проекти.