Продължава силанизирането на зъбките
Продължава силанизирането на зъбките / Dariknews, Архив

Поставянето на силанти на постоянните първи дъвкателни зъби при деца от 6 до 8 години ще продължи до 20 ноември. Инициативата, която е напълно безплатна за малките пациенти и родителите им, е част от Националната програма за профилактика на оралните заболявания сред малчуганите. Това съобщи пред Дарик д-р Живка Георгиева, управител на Общинския дентален център – Сливен и регионален координатор на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18-годишна възраст.

По думите й интересът към поставяне на силанти е слаб. През 2011 година в Сливенска област са поставени силанти на 700 деца, а през 2012 година – 600, а през 2013 година близо 700 деца са с поставени силанти.

Д-р Георгиева увери, че изпълнителите на услугата в област Сливен са изключително добри специалисти,  с призната специалност и опит.Зъболекарите в област Сливен, имащи право да силанизират, са осем. Зъболекарските кабинети, където се извършва услугата е Осмо основно училище „Юри Гагарин“ , Денталния център и 10 СОУ „Йордан Йовков“.

Процедурата по поставянето е кратка - около 30 минути, безболезнена и безвредна. Извършва се само при изявено желание от страна на родителите и подписано информирано съгласие за процедурата, добави още д-р Живка Георгиева.

Условието да бъде извършена силанизация е зъбите да бъдат здрави.