/ Дарик Сливен
41-годишният скулптор Красен Колев, който е пра-пра правнук на Панайот Хитов е тазгодишният победител в юнашките игри „Хайдушка среща“. Колев качи за 1 ч. 09 мин. 42-килограмов мях с вино по дългата близо четири километра с денивелация 665 м Хайдушка пътека. Така той повтори постижението на Хаджи Димитър, описано от своя прадядо.

Майски дни на културата в Сливен

Колев получи като награда копие от оръжейния колан на Хаджи Димитър, изработено от сливенски майстор. Освен парична награда 1000 лева и пояса на Хаджи Димитър, той получи и грамота от фондацията „Стария бряст“ със званието „главен воевода“.  „В състезанието преодоляваш собствените си граници“, заяви Колев. Общо 20 души са тръгнали по Хайдушката пътека, като 12 от тях са успели да я изкачат.

В тазгодишното издание на игрите участваха и представители на противопожарна част в състава на американските въоръжени сили, базирани на полигон „Ново село“.

Програма на Майски дни на културата

Двама от американците  са победители в отделни игри – Доналд Уилямс в борба и Джордж Коста – хвърляне на камък. Те споделиха, че изживяването ги е направило по-скромни, заради трудността и благодариха, че са се докоснали до българската култура.Най- точен в хвърлянето на нож бе  Милен Шидеров от Сливен.
 
Надпреварата е вдъхновена от записките на воеводата Панайот Хитов.