Майски дни на културата
Майски дни на културата / Дарик Сливен, архив
 Майските дни на културата „Сливенски огньове“ ще бъдат открити днес с церемония по запалване на символния огън на площад „Хаджи Димитър“ в 20.30 ч. Огънят ще запалят кметът Стефан Радев, Камен Донев, Валя Балканска и Георги Христов. Празникът ще продължи с концерт на Валя Балканска и Георги Христов на открита сцена на площада от 20.45 ч. Концертът ще приключи с празнични илюминации.
 
По-рано същата вечер, от 18 часа, в залата на Драматичен театър „Стефан Киров“  Камен Донев ще представи авторския си спектакъл „Лекция №1 за народното творчество“.
 
Програмата на „Сливенски огньове продължава на 2 май, когато ще започне „София Филм Фест в Сливен 2018 г.“.Почитателите на киното ще имат възможност да гледат филмите от програмата в зала „Сливен“. Фестивалът ще продължи до 4 май, а входът е свободен.

На площад „Цар Освободител“ пред сградата на Общината, на 4 май, от 13 часа ще се проведе концерт на Военен духов оркестър – Сливен и Градски духов оркестър при Народно читалище „Съгласие“ – гр. Ямбол по повод 6 май, Гергьовден – Ден на храбростта и българската армия. От 8 до 10 май  ще се проведе двадесетото издание на Националния фестивал на детската книга, организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в партньорство с Община Сливен. Програмата включва концерт-спектакъл, куклени спектакли, концерти на открита сцена, представяне на книги, базар на книги, изложби и др.
По повод Деня на Европа и на Победата, на 9 и 10 май около фонтана „Кълбото“ ще се проведе ЕВРОБАЗАР, организиран от Европа Директно, с участието на сливенски фирми, организации и институции. Базарът включва детски арт-работилници и награждаване на участниците в кампанията „Да съхраним българските традиции и обичаи“.

На същия ден ще бъдат поднесени цветя на Паметника на Съветската армия на Хамамбаир и на паметните плочи на Братската могила в Градската градина.
По случай 178 години от рождението на Хаджи Димитър, на 10 май в родната му къща ще бъдат прожектирани филми за Хаджи Димитър и хайдутството от фонда на Регионален исторически музей. По-късно същия ден- от 18 часа ще бъдат поднесени цветя на паметника на Хаджи Димитър. Децата от детски танцов ансамбъл „Българче“ при Основно училище „Христо Ботев“ и Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937“ ще отправят своя поздрав към всички присъстващи.
Крепостта „Туида“ ще бъде домакин на фестивала „Потомци на войводи“, който ще се проведе от 11 до 13 май, организиран от Обществен дарителски фонд с подкрепата на Община Сливен. Програмата включва концерти, театрални спектакли, хайдушка клетва, борби, конкурси, дегустация на традиционни сливенски гозби и др. Ще участват детски и младежки училищни колективи и самодейни колективи при читалищата и неправителствени организации от региона.
На 11 май на пл. „Хаджи Димитър“ ще се състои „Клетва на първокласника“.

Двадесет и второто издание на Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници“ ще започне на 15 май и ще продължи до 17 май. Тази година в Сливен ще пристигнат групи от Албания, Латвия, Молдова, Румъния, Турция, Украйна и Хърватска.
Международният ден на музеите – 18 май, ще бъде отбелязан с две изложби, организирани от Регионален исторически музей. Първата изложба е посветена на град Сливен. Втората изложба е на тема „Нестинарство“ с гост Регионален исторически музей – Бургас. Тя ще се състои в Първата държавна текстилна фабрика. По-късно вечерта на крепостта „Туида“ ще се проведе рок-театър „Аспарух – битката за Онгъла“.

Богата и интересна е и програмата за отбелязване на 19 май – Нощ на музеите и галериите. Програмата на Регионален исторически музей включва музикални изпълнения, арт-работилници и игри за търсене на съкровища. Програмата на Художествена галерия „Димитър Добрович“ включва детски арт-работилници и игри за търсене на съкровища. Крепостта „Туида“ ще работи с вход свободен.

На 21 май, понеделник, от 18 ч. във фоайето на зала „Сливен“ ще бъдат връчени наградите от VІІ Национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“. Журито, за оценяване на подадените за участие творби ще бъде с председател Надежда Захариева и членове - Валентина Радинска, Деньо Денев, Тенко Тенев и Желяз Кондев. И тази година Издателска къща „Жажда“ е партньор на Общината и отново ще връчи награда за дебютна стихосбирка.
Програмата за отбелязване на 24 май – Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост ще започне в навечерието на празника – на 23 май. Тогава по традиция с концерт на Симфоничен оркестър и солисти в зала „Сливен“ ще бъде връчена наградата „Аргира Жечкова“, за която все още се приемат номинации.

В 20 ч. на откритата сцена на пл. „Хаджи Димитър“ ще започне концертът на Владимир Ампов – Графа, който ще бъде съпроводен с интересни лазерни ефекти.
На 24 май ще се проведе шествие на сливенските училища, последвано от тържествена церемония на пл. „Хаджи Димитър“ и концерт на талантливи деца от Сливен  на открита сцена.

Сливен ще бъде домакин на Националния фестивал на руската песен и танц, който ще се проведе на 26 май в залата на ДТ „Стефан Киров“.