Полиция
Полиция / ОДМВР Сливен
Спад с 5,8 % при регистрираните престъпления и ръст в разкриваемостта, е 59,07% отчита ОДЧМЛ Сливен през месец май.  Нараснали са разкритите престъпления, свързани  с употреба, притежание, разпространение и производство на наркотични вещества през месец май в Сливенска област. Това съобщи гл. инспектор Димитър Кикьов- началникът на РУП- Сливен. 

В  РУ-Сливен за месец юни са регистрирани 73 престъпления с 18 по-малко в сравнение със същия период на миналата година, като разкриваемостта се е повишила значително Престъпленията против собствеността са 26, от които 19 кражби и 1 грабеж. За месеца са установени 17 водачи на МПС, употребили алкохол или наркотични вещества, за което са образувани бързи производства.

Проведени са 8 специализирани операции по линя „изтривани лица”, в хода на които са издирени 13, обявени по различни поводи. Началникът наблегна на провеждащите се операции във връзка с промените на Наредбата за обществения ред на територията на Община Сливен. Издадени са предписания, каза той, на заведенията, които работят след 23,30 часа за осигуряване на охрана, изграждане на видеонаблюдение, определяне на отговорник по сигурността, който да контактува с органите на реда за подаване на своевременни сигнали.

Проведени са срещи с кметовете в общината за режима за регистрация на превозните средства с животинска тяга и предвидените санкции за нарушителите. Глобете са от 100 до 500 лева и изземване на кошуми, други амуниции или самите превозни средства.

Полицията в Нова Загора също отчита спад при регистрираните престъпления. За месец май те са с 29 по-малко за същия период на миналата година. Разкриваемостта е 50%. Забелязва се повишаване на разкритите престъпления по линия „Наркотици” и „Акцизи”. Отчита се много добро взаимодействие с местната власт и добрата работа на мобилните екипи, които покриват населени места, в които няма постоянно полицейско присъствие.

Стабилитет при регистрираните и разкритите престъпления се наблюдава и при отчетите на районни управления Котел и Твърдица. И за двата региона приоритет е опазването на селскостопанската продукция и пътната безопасност. Началниците на районите управления отбелязаха, че се извършва ежедневно наблюдение и контрол на лица, склонни към извършване на противоправни деяния. Подчертаха добрата работа между местната администрация и кметовете с мобилните екипи.