/ Дарик Сливен
Ценна добре запазена керамична плочка, датираща от шестото хилядолетие преди Новата ера е открита от сливенски археолози край Нова Загора. Находката е най-старият в Европа и един от най-древните в света образци на протописменост е открит от сливенски археолози край Нова Загора, съобщи археологът-раисторик д-р Таняна Кънева.

Знаците са нанесени върху двете страни на добре запазена керамична плочка. „Тази плоча са в по-висша форма на предаване на информация и по-сложна”, уточни д-р Кънева.

Странна находка: Откриха стомна с обезглавени жаби в гробница на 4000 години

Те се различават от пиктограмите и са носители на невербална информация, достъпна за хората, живеещи в онова време. Те носят  носи информация за календарни и обредни събития. Изработвани са на ръка върху мокра глина, като знаците са нанасяни с остър предмет. Откритието е направено в близост до град Нова Загора край река, където вероятно  през новокаменната епоха се е намирало древно селище.

"Там са били открити общо 36 движими паметници на културата, сред които накити, тежести за тъкачен стан, за рибарска мрежа, култова пластика, керамични фигури и други", информира още археологът.

Разкриха древен гроб в Града на Слънцето

"Плочата с протописменост ще обогати колекцията на Сливенския исторически музей и привлече повече посетител'и, заяви директорът на музея Николай Сираков.

Находката беше представена в Деня на археолога – 14 февруари, а е открита при археологическа експедиция на Националния исторически музей и РИМ-Сливен през октомври 2017 година.