Аборигени строили каменни къщи преди 9000 години
Аборигени строили каменни къщи преди 9000 години / Thinkstock/Getty Images

Археолози откриха руини от най-древните сгради в Австралия - каменните основи с кръгла форма в западната част на страната вероятно са от домове, построени от аборигени преди повече от 9000 години, предаде Франс прес.

Аборигени от Австралия били първите изследователи на Земята

Преди няколко години археолози от университета на Западна Австралия попаднали на въпросните каменни основи при разкопки на остров Роузмари, който е част от архипелага Дампир. Едва скорошно датиране обаче позволило да се установи, че става въпрос за руини от най-древните сгради в страната.

Ранните австралийци съжителствали с гигантски месоядни гущери

"Разкопките на остров Роузмари дадоха възможност да се открият най-древните сгради в Австралия, които датират отпреди 8000-9000 години - заяви Джо Макдоналд от екипа. - Откритието е с голямо значение не само за науката, но и за местните аборигени, защото ще им позволи да увеличат познанията си за културното си наследство. Домовете вероятно са имали покриви от кожи или растения."

Откриха най-старата брадва в света

Археолозите констатирали, че аборигени обитавали острова преди и по време на ледниковата епоха. След покачването на океанското ниво те били принудени да мигрират от долини по крайбрежието към райони с по-голяма надморска височина.

Източник: БТА