Ранните австралийци съжителствали с гигантски месоядни гущери
Ранните австралийци съжителствали с гигантски месоядни гущери / Thinkstock/Getty Images

Първите обитатели на Австралия са съжителствали с гигантски месоядни гущери през последната Ледникова епоха, показва новооткрит фосил, съобщи Сайънс дейли.

Учените от университета на Кунсланд са датирали фосила на 50 000 години. Това съвпада с пристигането на аборигените в Австралия. Възможно е хората да са изтребили гигантските влечуги, каквито предположения имаше досега.

Фосилът, намерен в пещера близо до Рокхамптън, е малък - само 1 см. Той е от костица под кожата на гущера. Това обаче е най-ранното доказателство за съществуването на гигантски гущери на континента.

„Ченетата ни паднаха, когато открихме малка част от фосилизирани останки от гигантски гущер, по време на разкопки в една от пещерите Коприкорн. Тази кост, само един сантиметър, е най-новата следа от присъствието на тези влечуги на континента”, посочва Гилбърт Прайс от Университета на Куинсленд в Бризбейн.

Прайс и неговите колеги са открили първите свидетелства, че кроманьонците може да са били в контакт с гигантските гущери мегалания, с дължина 6-9 м и с тегло до два тона, изучавайки седиментни слоеве в пещерите в централната част на Австралия. Специалистите не могат да определят дали фосилът е от комодски варан, или е от още по-големия вид Мегалания монитор.

„За съжаление не можем да кажем със сигурност дали тази кост е била на комодски варан, или мегалания (влечуго, предшественик на комодския варан, изчезнало преди около 40 000 години), с много по-внушителни размери и тегло. Но във всеки случай, това откритие е много важно за нас, особено като се има предвид възрастта на фосилите”, посочва Прайс.

Както обяснява ученият, възрастта на този остеодерм е учудващо малка - около 50 000 години, което е с почти 30 000 години по-малко от възрастта на останалата част от останките на гигантски гущери, които са намирани по-рано.

Според Гилбърт Прайс тези сведения дават основание за предположението, че предците на аборигените в Австралия, които са попаднали на нейна територия преди около 50 000 години, биха могли да са се сблъсквали по това време с тези гигантски хищници и да са „воювали” с тях за една и съща плячка, което може да е довело до изчезването на тези невероятни същества, заедно с останалата част от мегафауната на континента.

Най-големият гущер, който живее сега в Австралия, е варан, който на дължина достига до 2 м.

Източник: БТА