/ Снимка: Дарик, архив
Съболезнования към семейството на починалата лекарка от Сливен поднесе от свое и от името на ДПС зам.-председателят на партията Янко Янков, който е бивш депутат от региона и бивш кмет на града под Сините камъни. 

Именно Янков съобщи, че депутатът Делян Пеевски дарява 10 000 лв. за семейството на д-р Илиана Иванова, което също е заразено с коронавирус.  
В болница се лекуват 12-годишното й дете, съпругът й, както и неговите възрастни родители. Днес по обед пред лечебното заведение колеги, приятели и пациенти се поклониха пред паметта й и я почетоха с аплодисменти.

Янков познава лично педиатърката и инфекционист, за която пациентите не крият прекрасните си впечатления от професионализма й. Той разкри за DarikNews, че с помощта на шефа на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски е била създадена организация да се осъществи и преливане на кръвна плазма на д-р Иванова на място, но, за съжаление, тя е починала много бързо.

Изпратиха с аплодисменти починалата лекарка в Сливен (ВИДЕО)


"Бяхме тръгнали със съдействието на ген. Мутафчийски и лекари от Инфекциозното да направим опит с плазма. Тръгна комуникация с Националния кръвен център, трябваше да се провери кръвната група на двама преболедували пациенти, ако е същата кръвната група на д-р Иванова, да се направи преливане на плазма, но за съжаление жената почина много бързо", разказа бившият сливенски депутат.

Специалисти от София пък са се опитали да бъдат в помощ на колегите си от Инфекциозното с консултация за лечението на лекарката, която стана първата жертва на заразата сред медиците.

Цялото семейство на починалата лекарка от Сливен е прието в болницата с COVID-19

"Д-р Иванова беше изключителен лекар, съпругът й е също лекар в Инфекциозното отделение и смятам, че дарението е един жест на Делян Пеевски, който ще бъде високо оценен от сливенските граждани. И смятам, че това трябва да бъде и знак към бизнеса в България. Трябва да ценим жестовете на такива хора като Делян Пеевски. А аз лично се гордея, че с този човек сме в една партия и на мен лично ми е добър приятел", призна зам.-председателят на ДПС.

"Това е третото дарение на нашия народен представител Делян Пеевски за Сливен и Сливенски регион. Бяха дарени няколко хиляди маски, които нашите активисти раздадоха по селата, а след това и на МБАЛ-Сливен беше направено сериозно дарение със защитни облекла и маски от висок клас, както и шлемове за лекарите", обяви Янко Янков. Той уточни, че дарението за сливенските медици ще продължи, а към момента първоначалните проблеми с екипирането и оборудването на лекарите са решени след разговор с директора на болницата д-р Васислав Петров от какво точно имат нужда.

Директорът на МБАЛ-Сливен: Много съжаляваме всички за д-р Иванова, не можахме да я спасим

Янков е впечатлен и от положителните отзиви на гражданите за дарителската кампания на Пеевски."Вече има масово положителна оценка на хората за даренията, които прави Делян Пеевски. Направи ми впечатли изключително висока положителна активност на гражданите, което ни мотивира да продължаваме да помагаме. Доброто винаги ще се оценява от хората", допълни Янко Янков.

Бившият депутат от региона заяви още, че ще се търсят начини преливането на плазма от вече преболедували хора с коронавирус да се лекуват и други пациенти, но не само в София, а и в Сливен и други градове на страната, защото опитът досега е позитивен. Обсъдена е била възможността с ген. Мутафчийски ВМА-Сливен да получи подкрепа, за да се превърне в едно иновативно, модерно здравно заведение по отношение на борбата с коронавируса с възможности за усвояване на най-модерните методи за лечение.

"Тази болница може би е време да се докаже, като едно място, което в такива трудни времена е от изключителна полза за гражданите на Сливен и региона", коментира Янков, като припомни, че с много усилия преди години лечебното заведение е спасено от закриване.